VERWACHT

Op deze pagina vindt u een overzicht van titels die wij de komende tijd verwachten te vertonen – wij houden hierbij een slag om de arm, want nog niet alles ligt vast. Maar het overzicht biedt u hoe dan ook iets om naar uit te kijken.

 

A Land imagined (Siew Hua Yeo)

Lok, een oververmoeide rechercheur op de rand van zijn pensioen, onderzoekt in Singapore de verdwijning van een Chinese bouwvakker, nadat deze Wang plotseling niet meer op de bouwplaats verscheen. Lok en een collega duiken in Wangs leven om te achterhalen wat de man is overkomen. Daarmee betreden ze een voor hen onbekend deel van de stad: waar anonieme bouwvakkers in armoedige pensions leven, rondom eindeloze rijen hijskranen in de nacht. Het leger van onzichtbare, rechteloze en onderbetaalde migranten dat niettemin het nieuwe Singapore helpt verrijzen. Winnaar van de Gouden Luipaard op het filmfestival van Locarno.

Hellhole (Bas Devos)

Het verhaal speelt zich af in 2016 tijdens de nasleep van de terroristische aanslagen in Brussel. De huisarts Wannes ontmoet tijdens zijn werk diverse personen, waaronder de Marokkaanse Mehdi en de Italiaanse kokkin Alba, die met haar heimwee omgaat door middel van drugs en one-night stands. Ook is er Samira, een goede vriendin van Wannes. Samen pogen ze hulp te bieden aan daklozen.

In 2020 gaan we proberen ook de andere twee speelfilms te vertonen van Bas Devos. Hij is misschien wel het grootste talent wat er vandaag de dag in België rondloopt.

J’ai Perdu Mon Corps (Jérémy Clapin) 

Het prijswinnende J’ai Perdu Mon Corps is een liefdesverhaal naar het boek Happy Hand van Guillaume Laurant, vaste co-scenarist van Jean-Pierre Jeunet (Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain). In deze animatiefilm volgen we de afgehakte hand van Naoufel die op zoek is naar zijn lichaam. Terwijl de hand zich een weg door de stad baant, en allerhande obstakels moet overwinnen, haalt hij herinneringen op aan het leven met Naoufel met als hoogtepunt de wonderbaarlijke ontmoeting met zijn grote liefde Gabrielle.

 A Hidden Life (Terrence Malick) 

Schrijver-regisseur Terrence Malick brengt met A Hidden Life het waargebeurde verhaal van Franz Jägerstätter, een onbezonnen held die in de Tweede Wereldoorlog weigert om voor de nazi’s te vechten. Wanneer de Oostenrijkse boer bedreigd wordt met executie wegens verraad, is het zijn onwankelbare geloof en zijn liefde voor zijn vrouw, Fani, en kinderen die hem op de been houdt. De enigmatische Malick (Days of Heaven en The Tree of Life) slaagt er opnieuw in om met zijn kenschetsende poëtische stijl een diepgravend, emotioneel beladen pareltje af te leveren.

 A White, White Day (Hlynur Palmason)

“Op de dagen dat het wit van de lucht overeenkomt met het wit op de grond kunnen de doden nog praten met zij die leven.” Deze bevreemdende openingszin, verwijzend naar een oud IJslands spreekwoord, zet de toon voor A White, White Day, de tweede speelfilm van de IJslandse regisseur Hlynur Pálmason, wiens debuut Winter Brothers vorig jaar nog te zien was bij ons. Tijdens die boodschap raakt een wagen van de weg in een landschap waar de zichtbaarheid zo goed als nihil is. Het slachtoffer is de echtgenote van Ingimundur, een politieman van het type ruwe bolster, blanke pit. Na het ongeluk keert hij in zichzelf – hij bezoekt met frisse tegenzin de therapeut die de politie hem toewijst – en hij legt zich toe op het opknappen van zijn woning.

 Minuscule 2: Het Tropisch Avontuur (Hélène Giraud en Thomas Szabo)

De animatieserie van het Franse duo Hélène Giraud en Thomas Szabo, koppelde verbluffende 3D-animatie aan levensechte sets om de dagelijkse sleur van een mier, een lieveheersbeestje en een door klassieke muziek begeesterde spin tot leven te wekken. Vervolgens scoorden ze met hun eerste speelfilm, Minuscule en de Mierenvallei, een onverwachte hit en een release in meer dan vijftig landen. Een vervolg kon vanzelfsprekend niet uitblijven: Minuscule 2 pakt het grootser en visueel zo mogelijk nog bijzonderder aan. Dit keer belandt een lieveheersbeestje per ongeluk in een pakket met als bestemming de Caribische jungle van Guadeloupe. Zijn vrienden schieten hem meteen te hulp, maar ze worden algauw geteisterd door allerlei exotisch gespuis, van bidsprinkhanen met hypnotische krachten tot rupsen vol gifgas en een tarantula met een hongerige maag. Familiefilm voor het gehele gezin.