VERWACHT

Maart:

Nos Batailles (Guillaume Senez)

Een meeslepend en hoopvol portret van een vader die een balans moet vinden tussen werk en vaderschap, nadat zijn vrouw spoorloos is verdwenen. Romain Duris maakt veel indruk als worstelende vader en ook de twee kinderen stelen je hart. Olivier (Romain Duris) is teamleider in een distributiecentrum. Hij zet zich actief in voor de vakbond en staat dag en nacht klaar voor al zijn collega’s. Thuis zorgt zijn vrouw Laura voor hun twee jonge kinderen. Wanneer zij opeens verdwijnt zonder verklaring of afscheid, moet Oliver zijn veeleisende baan en de zorg voor zijn kinderen op zich nemen. Niet wetende of zijn vrouw ooit nog terug zal keren, probeert Olivier ondanks het gemis een nieuw evenwicht te vinden.  Nos Batailles is de tweede film van de Belgische regisseur Guillaume Senez, die op het Filmfestival van Hamburg de Critics’ Choice Award in de wacht sleepte.

Regained Memory (Stijn Bouma)

Voor zijn afstudeerfilm aan de filmacademie van de Hongaarse auteur Béla Tarr roept de Nederlandse regisseur Stijn Bouma de geesten van de Balkanoorlog op. Zij komen tot Amir, een alleenstaande vader die sinds het plotse overlijden van zijn vrouw een knagend schuldgevoel heeft. Had hij wel genoeg aandacht over voor zijn vrouw? Verloren in het heden dwaalt zijn geest af naar een grimmiger verleden. Ondertussen dreigt hij zijn fouten te herhalen door de verantwoordelijkheden naar zijn dochter toe te vergeten. In het kader van het Euregion Film Festival.

An Impossibly Small Object (David Verbeek)

Terug in Nederland wordt de fotograaf geconfronteerd met zijn eigen constante staat van eenzaamheid. De foto van het meisje maakt bij hem herinneringen los aan zijn eigen jeugd, toen hij zich nog wel ergens thuis voelde. Het camerawerk van Morgan Knibbe, regisseur van Those Who Feel the Fire Burning, vat de eenzame sfeer van de foto’s die de fotograaf eerder maakte in nachtelijk Taipei. Een meditatieve film in drie verhalen die plaats vinden in Taipei, aan boord van een internationale vlucht en in Amsterdam. In het kader van het Euregion Film Festival.

Wildlife (Paul Dano)    

De gevoelige, veertienjarige Joe is het enige kind van Jeanette en Jerry, die op een golfbaan werkt. Wanneer hij zijn baan verliest en daarmee een doel in zijn leven, laat Jerry zijn vrouw en kind achter en sluit hij zich aan bij de brandweerlieden die een grote bosbrand bij de Canadese grens bestrijden. Joe wordt gedwongen de rol van man in het huis op zich te nemen en ziet hoe zijn moeder een eigen avontuur begint, een affaire met een oudere man. Carey Mulligan, Jake Gyllenhaal en Ed Oxenbould spelen de hoofdrollen in Wildlife, het ijzersterke regiedebuut van acteur Paul Dano naar het gelijknamige verhaal van auteur Richard Ford.

Capharnaüm (Nadine Labaki)

In de rechtbank staat Zain, een 12-jarige jongen, voor de rechter. Rechter: “Waarom klaag je je ouders aan?” Zain: “Omdat ze me leven hebben gegeven.” De nieuwe film van regisseur Nadine Labaki (Caramel) is een indringend portret over ouderschap en overleven in de armste wijken van Libanon, verteld door de ogen van een kind. Capharnaüm is de winnaar van de Jury Prijs op het Filmfestival van Cannes, waar de film in première ging. Sindsdien is de film door het publiek omarmd en won het vele publieksprijzen op internationale filmfestivals.

The Favourite (Yorgos Lanthimos)

18e eeuw, Engeland is in oorlog met Frankrijk. Aan het hof lijkt het allemaal pais en vree. De broze koningin Anne heeft een slechte gezondheid en heeft last van woede uitbarstingen, haar vriendin Lady Sarah regeert in haar plaats. De situatie verandert met de komst van de nieuwe

April

Free Solo (Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi)

Op 30-jarige leeftijd stond Alex Honnold bekend als een van de meest talentvolle bergbeklimmers van zijn generatie. Hij was te zien in avonturenmagazines en schreef de memoires ‘Alone on the Wall’. Maar hij blijft geobsedeerd door een uitdaging die nog nooit door een klimmer is bereikt: het beklimmen van de klif van El Capitan in het Californische Yosemite National Park, zonder veiligheidskabels. Adembenemende en krankzinnig spannende documentaire – Hitchcock zou jaloers zijn geweest.

Werk ohne Autor (Florian Henckel von Donnersmarck)    

Regisseur Florian Henckel von Donnersmarck, bekend van het Oscar-winnende Das Leben der Anderen, tekent nu voor de regie van Werk ohne Autor. Tom Schilling, Paula Beer en Sebastian Koch vertolken de hoofdrollen in dit indrukwekkende filmepos. Kurt groeit op in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als hij op de kunstacademie Elisabeth ontmoet, worden ze op slag verliefd. Elisabeths vader, Professor Seeband, is niet onder de indruk van Kurt en is hem liever kwijt dan rijk. De twee mannen zijn verbonden door gebeurtenissen uit het verleden. De dubieuze rol die Seeband tijdens de Tweede Wereld Oorlog speelde, achtervolgt hem als een schaduw. Als Kurt zichzelf en de ware kunst ontdekt, heeft dit ook implicaties voor Seeband.

Eighth Grade (Bo Burnham)

De dertienjarige Kayla (Elsie Fisher) wordt gevolgd in haar laatste schooljaar voor ze naar High School gaat. In haar vlogs, die door niemand bekeken worden, geeft ze vastberaden adviezen over volwassen worden en hoe je dat een beetje zelfverzekerd kunt doen. In het echte leven staat ze echter aan de zijlijn en vindt maar moeilijk aansluiting bij haar leeftijdgenoten, laat staan bij de jongen op wie ze verliefd is. Kayla wil niets liever dan zichzelf zijn, maar hoe doe je dat? Daar probeert ze achter te komen terwijl ze navigeert langs pijnlijke zwemfeestjes, een vader die er helemaal niks van begrijpt, populaire pestkoppen en ongewenste avances.

Na de première tijdens het Sundance Film Festival, waar Eighth Grade de publieksprijs won, veroverde Kayla de harten van de bezoekers met haar naïviteit, kwetsbaarheid en onhandigheid die soms ongemakkelijk is om naar te kijken, maar waar je al helemaal niet van wilt wegkijken.

Vox Lux (Brady Corbet)

Tijdens de herdenking van een schietpartij op school, zingt overlevend slachtoffer Celeste (Raffey Cassidy), een hartverscheurend lied dat van haar een onverwachte ster maakt. Met de hulp van haar gedreven manager (Jude Law) groeit Celeste uit tot een wereldberoemde popster. In 2017 is de nu 31-jarige Celeste (Natalie Portman) bezig met haar comeback terwijl schandalen en persoonlijke problemen haar carrière bedreigen.

Na zijn doorbraak met The Childhood of a Leader, een film over de geboorte van het fascisme, keert acteur/regisseur Brady Corbet nu terug met Vox Lux, die na een eerste vertoning tijdens het filmfestival van Venetië op zeer lovende kritieken kon rekenen. De nummers in de film werden geschreven en gecomponeerd door singer-songwriter Sia.