VERWACHT

La Villa (Robert Guédiguian) 

In een dorpje aan de kust bij Marseille komen Angèle, Joseph en Armand samen bij hun ernstig zieke vader. Sinds een familiedrama twintig jaar geleden is Angèle niet meer naar het dorp terug geweest. Nu vader Maurice een beroerte heeft gehad, komen verleden en heden samen voor de broers en hun zus. La Villa won de SIGNIS en UNIMED prijzen op het festival van Venetië waar de film tevens genomineerd werd voor de Gouden Leeuw.

Isle of Dogs (Wes Anderson)

Japan, nabije toekomst.  Hier is een uitbraak van hondenaanvallen aan de gang. Een corrupte burgemeester beslist dat alle honden naar Trash Island, een eiland vol afval, verbannen moeten worden. De twaalfjarige Atari Kobayashi reist naar deze plek, op zoek naar zijn huisdier Spots en komt daar in aanraking met een meute onder leiding van Rex. Het scenario is van Wes Anderson en Roman Coppola, zoon van Francis Ford Coppola. Zij schreven eerder ook al samen voor de Anderson-films The Darjeeling Limited en Moonrise Kingdom.

Utøya 22. Juli (Erik Poppe)

Op 22 juli 2011 laat een zwaarbewapende rechtsextremist een bom afgaan in Oslo, waarna hij richting het eiland Utøya trekt waar een zomerkamp voor jongeren plaatsvindt. Geschokt door het nieuws uit de hoofdstad zijn de jongeren in contact met hun familie thuis om ze gerust te stellen dat ze ver van het incident vandaan en veilig zijn. Tot er opeens schoten te horen zijn. In één take volgen we de 18-jarige Kaja die haar zusje zoekt, terwijl ze de 72 minuten durende aanslag probeert te overleven.

Der Hauptmann (Robert Schwentke)

Hoe wordt een mens een monster? Als een Duitse soldaat, die gevlucht is omdat hij van desertie wordt verdacht, een officiersuniform vindt, weet hij te ontkomen door zich als officier voor te doen. Maar al snel neemt zijn nieuwe rol hem over. Deze film is losjes gebaseerd op het leven van de oorlogsmisdadiger Willi Herold, ‘de Beul van het Eemsland’. Herold werd ten onrechte beschuldigd van desertie en ontkwam door een officiersuniform aan te trekken. In die rol sloten steeds meer soldaten bij hem aan.

A Prayer Before Dawn (Jean-Stéphane Sauvaire )

Wanneer Engelse bokser en drugsverslaafde Billy Moore in een notoire gevangenis in Thailand belandt, vecht hij niet alleen voor zijn leven, maar ook tegen zijn innerlijke demonen. Hij vindt een uitweg door deel te nemen aan Muay Thai Bokstoernooien. Gebaseerd op de gelijknamige memoires en bestseller van Billy Moore en gefilmd op locatie in de Thaise Nakhon Pathom gevangenis, is A Prayer before Dawn een uiterst verontrustend prison boxing-drama.

The Death Of Stalin (Armando Iannucci)

Een komedie over Stalin: je moet het maar durven. Maar Armando Iannucci, het brein achter de succesvolle HBO-reeks Veep, is niet bang van bijtende humor die ook ergens over gaat. Al is het vooral zijn ensemblecast die The Death of Stalin tot hoogst entertainende geschiedenis verheft: Steve Buscemi is dan ook geweldig als de gluiperige machtswellusteling, maar Jeffrey Tambor (als de ruggengraatloze Georgi Malenkov) en Jason Isaacs (als de grootsprakerige maarschalk Zhoekov) moeten nauwelijks onderdoen. In de bijrollen ziet u trouwens ook Andrea Riseborough, Olga Kurylenko en Monty Python-icoon Michael Palin fantastisch acteren.

Nico, 1998 (Susanna Nicchiarelli)

Noem haar alsjeblieft geen Nico of ‘de muze van Andy Warhol’. Over haar kortstondige periode bij The Velvet Underground wil Christa Päffgen het evenmin hebben, meer dan twee decennia later. Voor haar begon het leven pas na die illustere tijd, al hebben de journalisten en bewonderaars steevast minder interesse in haar eigen solocarrière of ideeën.

De biopic Nico, 1988 volgt Nico, oftewel de Duitse Päffgen, in de laatste twee jaar van haar leven, tijdens internationale optredens – soms fenomenaal, soms gênant – terwijl zij een band probeert op te bouwen met haar suïcidale zoon en ongegeneerd heroïne spuit als opkikker. De hoofdrol wordt gespeeld door de Deense actrice Trine Dyrholm, bekend van o.a. de tv-serie The Legacy en natuurlijk de films A Royal Affair (2012) en Festen (1998).