VERWACHT

Mektoub, My Love: Canto Uno (Abdellatif Kechiche)

Het is 1994. Amin hoopt als scenarioschrijver een bestaan op te kunnen bouwen in Parijs. Maar in de zomer keert hij terug naar Sète in het zuiden van Frankrijk om vakantie te vieren met zijn familie en jeugdvrienden. In het gezelschap van zijn neef Tony en beste vriendin Ophélie slijten ze de dagen in het Tunesische restaurant van de familie, de kroegen in de buurt en op het strand waar de vakantievierende meisjes te vinden zijn. Vakantieliefdes, drank en hormonen stuwen de dagen voort. Mektoub, My Love: Canto Uno is de nieuwe film van Abellatif Kechiche, die voor zijn vorige film La vie d’Adèle de Gouden Palm won op het Cannes Filmfestival.

First Reformed (Paul Schrader)

Na het sneuvelen van zijn zoon besluit Toller (Ethan Hawke) om een dagboek bij te houden. Tijdens nachtelijke whiskey-sessies begint hij met het beschrijven van zijn ontmoeting met een aanstaand echtpaar. De echtgenoot is een radicale milieuactivist die zich op voorhand al schuldig voelt om een kind op de wereld zetten. Zijn zwangere vrouw (Amanda Seyfried) vraagt Toller om advies en troost. Paul Schrader (American Gigolo, scenarist van Taxi Driver) is een van de beste Amerikaanse schrijvers en filmmakers van zijn generatie. Met First Reformed keert hij terug naar een onderwerp dat hij zo goed kent: het streng gereformeerde geloof uit zijn jeugd.

Park (Sofia Exarchou)

Dimitri en de jongens verdienen wat geld door rondzwervende pitbullteefjes te laten dekken. Ze weten dat hun vooruitzichten in het compleet failliete Griekenland van de jaren tien nihil zijn, zeker in vergelijking tot de jonge Britse en Scandinavische toeristen die ze op het Atheense strand ontmoeten. Ook de liefdesrelatie tussen Dimitri en de 22-jarige voormalige atlete Anna kent weinig perspectief; seks is voor hen de enige manier om allerlei onderdrukte gevoelens te uiten, daarbuiten is er weinig om op te bouwen.Voor haar speelfilmdebuut filmde Sofia Exarchou een aantal Atheense jongeren die proberen te overleven in het inmiddels totaal vervallen Olympisch dorp dat gebouwd werd voor de Olympische Spelen van 2004.

L’Atelier (Laurent Cantet)

Het is zomer in La Ciotat, een vervallen havenstad in de buurt van Marseille. Onder leiding van de bekende auteur Olivia is een schrijfworkshop opgezet voor een groep jongeren, waarbij ze samen een misdaadthriller gaan schrijven. Één van hen, Antoine zoekt steeds de grenzen op en provoceert, wat de workshop verstoort en de andere cursisten irriteert. Wanneer Antoine een gewelddadige moordscene schrijft, lijkt hij de moordenaar iets te goed te begrijpen. Ondanks de afkeer die Olivia voelt voor de opvattingen van Antoine wil ze begrijpen wat hem drijft. Van de regisseur van Gouden Palm Winnaar Entre Les Murs.

La Prière (Cédric Kahn)

De 22-jarige Thomas wil van zijn verslaving afkomen. Hij sluit zich aan bij een afgezonderde gemeenschap in de bergen, die geleid wordt door voormalige drugsverslaafden die zichzelf helen met behulp van het gebed. Het is op deze plek dat Thomas vriendschap, arbeid, liefde en het geloof zal vinden. De jonge getalenteerde Franse acteur Anthony Bajon won met deze rol de Zilveren Beer op het Internationale Film Festival van Berlijn.

Winter Brothers (Hlynur Palmason)

Er woedt een barre winter in Denemarken. Emil en zijn oudere broer Johan werken in een kalksteenmijn. Ze moeten wroeten tussen puin, stof en sneeuw. Het is alsof de arbeiders daar zich op een andere planeet bevinden. De twee broers ondergaan verveeld hun routines, gewoontes en rituelen totdat er een gewelddadige vete losbarst tussen hen en een andere familie. De film won 4 prijzen tijdens de Locarno International Film Festival.

Dogman (Matteo Garrone)

Marcello bezit een hondentrimsalon in een vervallen buitenwijk aan de Italiaanse kust. Hij is een bescheiden man, houdt van zijn werk en wordt zeer gewaardeerd door zijn buurtgenoten. De rust in de wijk wordt verstoord als Simone, een ex-bokser verslaafd aan cocaïne, vrijkomt en de buurt terroriseert. De onzekere Marcello laat zich door Simone meeslepen in een spiraal van geweld. Dogman is de nieuwe film van Matteo Garrone, de regisseur van Gomorra. Marcello Fonte won voor zijn rol de Gouden Palm voor Beste Acteur op het Cannes Filmfestival.

In rerelease

Leasure Seekers

In Theater Landgraaf:

La La Land

Manchester by the Sea