VERWACHT

Mei:

Pájaros de Verano (Cristina Gallego en Ciro Guerra)

Colombia, jaren ’70. Tijdens een dorpsceremonie op een uitgestrekte woestijnvlakte laat Rapayet zijn oog vallen op de mooie Zaida. Maar om ook echt met haar te kunnen trouwen, is een grote bruidsschat nodig. Terwijl de oudere vrouwen van de inheemse Wayuu-familie hun mystieke rituelen blijven volgen, grijpen Rapayet en leden uit een bevriende familie hun kans om geld te verdienen met het smokkelen en verkopen van grote partijen marihuana. Met de drugs en het verdiende geld, komt het geweld. In vijf adembenemend gefilmde hoofdstukken verandert het traditionele Colombia in een arena van drugs, hebzucht, wraak en bloed. Van de regisseur van het magische El Abrazo de la Serpiente.

Sunset (László Nemes)

De nieuwe film van Oscarwinnaar László Nemes (Son of Saul), waarin een jonge vrouw terugkeert naar haar geboorteplaats, op zoek naar antwoorden over haar familie en verleden. Een mysterieuze zoektocht aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, waarin droom en werkelijkheid door elkaar heen lopen. Er heerst onrust en chaos in Boedapest wanneer de 20-jarige Írisz (Juli Jakab) vanuit Wenen terugkeert naar de Hongaarse hoofdstad, haar geboorteplaats. Ze solliciteert naar een baan in een elegante hoedenwinkel, ooit eigendom van haar ouders, die ze op 2-jarige leeftijd verloor in een tragisch ongeval. Wanneer ze erachter komt dat ze een broer heeft, zet ze alles op alles om hem te vinden. Ondanks de gevaren die op de loer liggen, is Írisz vastberaden om haar zoektocht naar antwoorden voort te zetten, zelfs wanneer er donkere geheimen uit het verleden naar boven komen.

Ray & Liz (Richard Billingham)

Een fotograaf herbezoekt zijn armoedige jeugd in de verlopen gemeentelijke flats buiten Birmingham. Hij en zijn broer gaan de confrontatie aan met hun alcoholische ouders Ray en Liz, op zoek naar verzoening. De film is een autobiografisch portret van de jeugd van de fotograaf ten tijde van Thatcher. Won op het filmfestival van Locarno de juryprijs en Trouw gaf er vijf sterren aan en schreef: “Ray & Liz’ is een film als een overval. Ik geloof dat ik nog nooit zoiets heb gezien.”

Minding the Gap (Bing Liu)

Als tieners zijn Bing, Zack en Keire verenigd door hun liefde voor skateboarden. Terwijl ze te maken krijgen met verantwoordelijkheden wanneer ze volwassen worden, bedreigen onverwachte openbaringen hun vriendschap van tien jaar. Het blijkt dat ze alle drie fysiek werden misbruikt door hun vader. Een fenomenale en hartverscheurende film, over drie bijzonder innemende jongens die met vallen en opstaan volwassen worden. Ruim 12 jaar filmde Amerika’s grootste nieuwe filmtalent (Bing Liu) zichzelf en zijn twee beste vrienden en maakte een van de meest bijzondere, hoogst gewaardeerde en onvergetelijke coming-of age films ooit.

Land (Babak Jalali)

Een eenzaam indianenreservaat in New Mexico. Omdat alcohol er verboden is, trekt Mary elke ochtend met haar zoon Wesley naar een winkel over de grens. Haar andere zoon Raymond heeft de drank een tijdje geleden vaarwel gezegd maar ook hij vecht tegen het uitzichtloze leven in het reservaat. Maar als hun derde broer Floyd in Afghanistan sneuvelt en ze wachten op de terugkeer van zijn lichaam, beginnen de weidse landschappen pas echt verstikkend te voelen. Na zijn warm onthaalde komedie ‘Radio Dreams’ maakt Babak Jalali nu een kritisch familieportret dat scherp uithaalt naar de gebroken dromen en beroerde situatie van native Americans.

Green Book (Peter Farrelly)

VS, 1962. Pianist Don Shirley wil op tournee door het racistische zuiden van Amerika. Hij huurt een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter in. Aan de hand van een speciale reisgids (The Green Book) reizen ze naar plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn. Alleen de heren hebben botsende persoonlijkheden. Green Book won in totaal drie Oscars.

Eighth Grade (Bo Burnham)

Kayla Day zit in de tweede klas van de middelbare school. Ze heeft altijd haar telefoon bij de hand, in de hoop om online mensen te vinden die haar dagelijkse leven kunnen compenseren. Ze maakt YouTube-video’s gericht op andere adolescenten die soortgelijke problemen hebben: gevoelens van isolement, angst en onzichtbaarheid. Terwijl ze zo gemakkelijk deze wijsheid en vertrouwen verzamelt als ze haar (nauwelijks bestaande) publiek toespreekt, vindt Kayla het verlammend moeilijk om ze in echte situaties toe te passen.