DMFF#8

In het najaar deze keer de achtste versie van het Dutch Mountain Film Festival, dat in samenwerking met ons filmhuis wordt georganiseerd.

Over het Dutch Mountain Film Festival

Film kijken op hoog niveau

Nederlandse hoogste filmfestival door Nederlands hoogst gelegen filmhuis

Steile heuvels, holle wegen, dalen met snelstromende beken, schilderachtige vakwerkhuizen en een soms onverstaanbaar maar aangenaam dialect: Zuid-Limburg is een stukje buitenland in Nederland. Hier beginnen de bergen, dít is het decor voor het Dutch Mountain Film Festival, dat Filmhuis de Spiegel organiseert samen met de stichting Moving Mountains.

Op dit meerdaagse festival staan berglandschappen en bergculturen centraal. Uit de documentaires en speelfilms spreekt liefde voor het landschap, ontzag voor de natuur, betrokkenheid bij moeder aarde en nieuwsgierigheid naar verre en minder verre bergculturen. Ieder jaar leidt dit tot een interessant programma met historische filmverslagen, spannende docudrama’s, reportages over avontuurlijke expedities en experimentele outdoorprojecten en bijzondere arthousefilms. De beste films worden bekroond met de DMFF Award. 

Het filmprogramma wordt aangevuld met een lezingen, workshops, tentoonstellingen, clinics, een bergrun in bergdorpje Vijlen en een wielertocht van het hoogste punt van Nederland naar het hoogste punt van België. Een uitgelezen aanleiding, kortom, voor zowel de fanatieke bergmens als de filmliefhebber om een bezoek te brengen aan Nederlands hoogste filmfestival.

Van oudsher worden kunstenaars door bergen geïnspireerd. Een kleine honderd jaar geleden werd de eerste steen gelegd van een nieuw genre, de bergfilm. Die kent een eigen beeldtaal met zijn eigen symbolische en mythische betekenis. Beelden van angstaanjagende panorama’s, onbedwingbare rotswanden, geheimzinnige gletsjers worden afgewisseld met benauwende shots van handen die ternauwernood naar houvast grijpen, voeten die wegglijden en levensreddende haken die losschieten. De verticale wildernis confronteert de mens met zijn angsten, nietigheid en sterfelijkheid, met existentiële vragen. Iedere bergfilm, dramatisch dan wel filosofisch, reduceert zijn personages vroeg of laat tot een minuscuul stipje in de natuur.

De technische uitdagingen en bijzondere camerastandpunten maken de bergfilm tot de meest innovatieve cinema. Door de explosieve groei van buitensporten, de steeds kleiner en lichter wordende camera’s en de distributiemogelijkheden van het internet wordt er steeds meer geëxperimenteerd in outdoorfilms. Digitale beeldtechnieken, minuscule (helm)camera’s, zipwires en drones worden veelvuldig ingezet. Een speeltuin en leerschool voor filmmakers en verhalenvertellers.

Over de hele wereld worden bergfilmfestivals georganiseerd. Het Banff Mountain Filmfestival in Canada, het festival van Graz in Oostenrijk en Trento in Italië behoren tot de oudste en bekendste. Die zijn verenigd in de International Alliance for Mountain Film (www.mountainfilmalliance.org). Het DMFF maakt sinds 2014 deel uit van deze alliantie maar onderscheidt zich door het accent te leggen op artistieke producties, de aandacht voor beginnende talenten uit de regio en de Euregionale samenwerking. Want naast het evenement in Heerlen is er een volwaardig programma in Aken, vijftien kilometer verderop in Duitsland.

Behalve met Aken en internationale festivals heeft DMFF stevige connecties met regionale spelers als Filmhuis De Spiegel, DocFest, CineSud, Summit to Summit en Heerlen Fietst.

De festivalleiding en de artistieke verantwoordelijkheid is in handen van de twee initiatiefnemers (festivaldirectie).
– Thijs Horbach
– Toon Hezemans

Een vaste poule van adviseurs, betaalde medewerkers en vrijwilligers ondersteunen de organisatie.
Voor de uitvoering van het festival en het randprogramma wordt samengewerkt met verschillende professionele partners, die onder meer zorgdragen voor de publiciteit, vertalingen, persberichten en lezingen.
De technische ondersteuning is in handen van Filmhuis De Spiegel (adviezen, filmselectie, samenstelling programma), Upendi Film en Fotografie (technische voorbereiding, festivaltrailer en digitale containers) en Jos Horbach (ticketing, zaalbeheer, dagorganisatie).

Het volledige programma vindt u binnenkort op http://dmff.eu