SPECIAL DOUBLE BILL: JOKER & TAXI DRIVER

Zondag 26 januari vertoont Filmhuis de Spiegel Joker en Taxi Driver als double bill, twee films die achter elkaar te zien zijn en niet zonder reden. Onze programmeur Immanuel Verhoeven legt u graag uit waarom wij u de 26e graag uitnodigen beide films te komen kijken bij ons in het Royal Theater. Bezoekers van deze double bill ontvangen gratis één consumptiebon voor een drankje naar keuze.

Beste Bezoeker,

Toen artistiek directeur Alberto Barbera deze zomer het programma van het Filmfestival van Venetië bekend maakte, was de verbazing groot toen bleek dat Joker was opgenomen in de hoofdcompetitie. De regisseur van de film – Todd Phillips – had een stuk of tien Hollywood-komedies gemaakt zonder eigen signatuur en visie. Bovendien, wat heeft de zoveelste verfilming van een ‘superheldenverhaal’ nu op het oudste filmfestival in de wereld te zoeken? Joker kon gewoon niet relevant zijn voor Filmhuis De Spiegel. Daarom heb ik de film tijdens het filmfestival dan ook links laten liggen.
Tijdens de terugreis uit Venetië bereikte ons de uitslag van de prijzen. Mijn schok was groot toen ik hoorde dat een jury onder leiding van arthouse-regisseuse Lucrecia Martel aan Joker de belangrijkste prijs, de Gouden Leeuw, had gegeven. Dat was een complete verrassing die niemand zag aankomen. Wat te doen, dachten ik en vele collega’s. We hebben in het verleden een behoorlijk aantal Gouden Leeuwen vertoond, deze dan toch maar overslaan of hadden we met onze inschatting van de film een vooringenomen mening?
Uiteindelijk ben ik de film na het filmfestival gaan kijken en zag al snel dat het laatste het geval was. Joker bleek een film die ver verwijderd is van de superheldenfilms, en de regie van Todd Phillips week heel erg af van wat hij tot dan toe gemaakt had. Joker bleek een eigenzinnige en verontrustende karakterstudie te zijn over een einzelgänger die langzaamaan in een psychose terechtkomt zonder dat hij het zelf of de omgeving in de gaten heeft.
Wat de film nog eens extra interessant maakt is dat er veel raakvlakken zijn met het vroegere werk van Martin Scorsese – even los van het feit dat Scorsese een paar jaar geleden ook interesse had om de film te maken. Denk bijvoorbeeld aan de groezelige sfeer uit Taxi Driver en de zwarte humor van The King of Comedy. In beide films speelt Robert De Niro een personage met een oprechte interesse in andere mensen en een sterk ontwikkeld moreel gevoel dat geleidelijk aan zijn contact met de realiteit verliest en ten prooi valt aan paranoïde wanen.
Niet alleen speelt Robert De Niro een belangrijke bijrol in Joker, maar de film lijkt ook op het grauwe New York waarin de door De Niro vertolkte Travis Bickle in Taxi Driver rondreed. Overal liggen hopen afval en alles oogt vies en versleten. Ook het harde beleid dat onder president Reagan werd uitgevoerd, echoot na in Joker, waar begeleiding en medicatie van de hoofdpersoon worden wegbezuinigd.
Joker is, net als Taxi Driver, een psychologisch en sociaal drama met de zinderende spanning van een thriller. Ik wil u van harte uitnodigen om beide films als double bill zelf te ervaren in het Royal Theater.
U ontvangt tevens een bon voor een gratis consumptie in de pauze.

Met vriendelijke groet,

I.M. Verhoeven,
Programmeur van Filmhuis De Spiegel

Tickets

U kunt voor Joker en Taxi Driver los tickets kopen. Op vertoon van de twee filmtickets ontvangt u aan de kassa een consumptiebon.