Royal Museum of Social Distancing

Tot en met 30 juni is in de poster-vitrines van Royal Theater de tentoonstelling ‘De Woonkamers’ van fotograaf Bram Bram Tackenberg te zien. Het nieuwe Royal Museum of Social Distancing is het eerste museum dat rekening houdt met de nieuwe werkelijkheid en de anderhalve meter samenleving ten gevolge van de Coronacrisis.

Royal-medebewoner Toon Tejohaas (DMFF): ‘We hebben een perfecte lokatie gevonden voor de prachtige foto’s van Bram Tackenberg. Onder de naam Dobuyart presenteren Jules Beckers en ik kunst in de openbare ruimte en initiëren wij beeldende kunst projecten. Met Lak aan Braak stonden we aan de wieg van Heerlen als Mural-hoofdstad, bedachten we de Open Source Urban Campus in Bleijerheide en werken we nu met Tanja Ritterbex aan een landmark voor gemeente Simpelveld’.

In 2014 begon fotograaf Bram Tackenberg met zijn serie ‘De Woonkamers’. Voor deze woonkamerportretten reist de kunstenaar al meer dan vijf jaar door het land om mensen in hun eigen woonkamer te fotograferen. Tackenberg fotografeert altijd naar buiten toe, waardoor de buitenomgeving in combinatie met het interieur samen het decor van de geportretteerden vormt. Door zonder oordeel te kijken en de mensen te portretteren, legt hij iedereen op een gelijke en waardige manier vast. Deze consequente werkwijze resulteert in een serie die op een ingetogen manier de verschillen en overeenkomsten van mensen laat zien. De statige manier van portretteren in combinatie met de vertrouwdheid van de eigen woonkamer, geeft een zekere spanning. Het levert krachtige en tegelijk kwetsbare portretten op.

‘De Woonkamers’ hebben door de Coronacrisis en de wereldwijde lock down nog een extra dimensie gekregen. Met de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven worden we teruggeworpen op onszelf en herijken we het begrip ‘thuis’. De woonkamerportretten van Tackenberg roepen de vraag op met wie van onze naasten wij op de foto mogen staan, zonder die schrijnende anderhalve meter afstand. Voor het virus zijn we allemaal gelijk.