La Villa

Frankrijk, 2017 / 107 minuten
Let op met kinderen tot 9 jaarAngstGrof taalgebruik
Regie: Robert Guédiguian
Met: Ariane Ascaride, Gérard Meylan, Jean-Pierre Darroussin e.a.
Ondertitel: Nederlands

Melancholieke familiekroniek aan de Zuid-Franse kust. Dit is al de twintigste film van Guédiguian (Les Neiges du Kilimandjaro). Zijn favoriete locatie is ook dit keer de streek rond Marseille, hij heeft zijn vaste acteurs en zijn films zijn altijd sociaal geëngageerd. In La Villa combineert hij engagement en ontroering.

Drie volwassen kinderen -twee broers en een zus- keren terug naar hun ouderlijk huis met uitzicht op zee. Hun oude vader heeft een hartaanval gehad en nu moeten ze in actie komen. Ze nemen alle drie hun zorgen mee en in de gezamenlijke gesprekken maken ze de balans op van hun leven en vinden ze langzaamaan een nieuwe richting. Ze herstellen hun band, maar onder de oppervlakte sluimert ook sociale kritiek: in het dorpje, een communistisch eilandje, heerste vroeger verbondenheid. Nu is er eenzaamheid en leegstand. Het grote geld heeft het gewonnen van de solidariteit: de projectontwikkelaars verschijnen op luxe jachten in de baai.

We zien een wereld waar de grote idealen zijn gesneuveld, maar toch is er hoop, in de vorm van gestrande vluchtelingenkinderen -ook twee broers en een zus- wat zorgt voor een poëtische finale. (M.v.H.)

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!