A Prayer Before Dawn

China/Frankrijk/Groot-Brittannië/Verenigde Staten, 2017 / 116 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGeweldGrof taalgebruik
Regie: Jean-Stéphane Sauvaire
Met: Joe Cole, Vithaya Pansringarm, Panya Yimmumphai e.a.
Ondertitel: Nederlands

Wanneer de Engelse bokser en drugsverslaafde Billy Moore in een notoire gevangenis in Thailand belandt, vecht hij niet alleen voor zijn leven, maar ook tegen zijn innerlijke demonen. Hij vindt een uitweg door deel te nemen aan Muay Thai Bokstoernooien. Film gebaseerd op de gelijknamige memoires en bestseller van Billy Moore.

Dat het leven in de gevangenis niet bepaald een pretje is, hebben films ons eerder al getoond. Desondanks komen de gruwelen die Jean-Stéphane Sauvaire op compromisloze wijze laat zien keihard aan. Midden in dat extreme gevangenisgeweld, begint Billy een romance met een ladyboy en vindt hij in het boksen een manier om te overleven. Wanneer de gevangenisdirecteur zijn bokstalent herkent en Billy vraagt de gevangenis te vertegenwoordigen tijdens een vechttoernooi, zou dat in veel gevangenisfilms de verlossing betekenen. Billy wordt slechts gedwongen de grenzen van zijn incasseringsvermogen nog verder te verleggen.

De verfilming is opgenomen in een echte Thaise gevangenis met Thaise ex-gevangenen, wat de beleving realistischer maakt. Tel daarbij op de intense beelden, brute gevechten en steeds dreigende en grimmige sfeer. Alles draait om overleven in een land waar je de taal niet spreekt. Die Thaise gesprekken missen ondertiteling, waardoor de kijker zich snel identificeert met Billy; eenzaam op onbekend terrein. (M.E.B.)

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ Volkskrant - "De film is zo fysiek dat je na afloop geneigd bent te controleren of je eigen ledematen het kijken heelhuids hebben doorstaan."
★★★★☆ AD - "Regisseur Jean-Stéphane Sauvaire gooit het extreme geweld zonder enige vorm van terughoudendheid op het filmdoek"