Utøya 22. juli

Noorwegen, 2018 / 93 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldAngst
Regie: Erik Poppe
Met: Aleksander Holmen, Andrea Berntzen, Solveig Koløen Birkeland, Brede Fristad
Ondertitel: Nederlands - Zonder pauze

Zonder pauze.

Op 22 juli 2011 laat een zwaarbewapende rechtsextremist een bom afgaan in Oslo, waarna hij richting het eiland Utøya trekt waar een zomerkamp voor jongeren plaatsvindt. Geschokt door het nieuws uit de hoofdstad zijn de jongeren in contact met hun familie thuis om ze gerust te stellen dat ze ver van het incident vandaan en veilig zijn. Tot er opeens schoten te horen zijn. In één take volgen we de 18-jarige Kaja die haar zusje zoekt, terwijl ze de 72 minuten durende aanslag probeert te overleven.

Volgens regisseur Poppe zijn de herinneringen aan de gebeurtenissen op het eiland in Noorwegen aan het vervagen. Dat was de belangrijkste reden om deze film te maken. Als de aanslagen van 22 juli ter sprake komen, gaat het over hoe het overheidsgebouw te herbouwen, over de locatie van de herdenkingsplek en vooral over de motivatie van de terrorist. Er zijn interviewboeken over die dag verschenen, met getuigenissen van de overlevenden, maar dat blijven woorden.'

Poppe verwerkte de getuigenissen in scènes over de lotgenoten die Kaja op haar vlucht tegenkomt. Het viel hem op hoeveel overlevenden moeite hebben om over hun ervaringen te vertellen. 'Nu kunnen zij zeggen: kijk maar naar de film. Het is niet het ene verhaal van een enkele overlevende, het laat zien hoe het was om daar te zijn.' (M.E.B.)

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ Volkskrant - "wie, afgestompt door verhalen over schietpartijen en terroristische aanslagen, vooral getallen op papier is gaan zien, kan met deze hel van een film het vastgeroeste gemoed los schudden."
★★★★☆ VPRO Gids - "Een zeldzaam indringende reconstructie."
★★★★☆ Het Parool - "Een indrukwekkende rol van Andrea Berntzen."
★★★★☆ Cineville.nl - "Één van de meest indrukwekkende films die we dit jaar zagen."