Western

Duitsland, 2017 / 121 minuten
Let op met kinderen tot 6 jaarGeweld
Regie: Valeska Grisebach
Met: arbeiders uit de bouw en de auto-industrie
Ondertitel: Nederlands

Treffende en spannende film over buitenlandse bouwvakkers die op het Bulgaarse platteland uit zijn op problemen. Loopt telkens anders dan je verwacht. Grisebach laat je geen aannames maken over de goeden en de kwaden, ze zet je constant op het verkeerde been.

De mannen moeten een waterkrachtcentrale aanleggen, maar de watertoevoer in niet in orde en het materiaal wordt niet geleverd. Dus hangen ze maar wat rond in de zon, drinken bier en lonken naar de vrouwen van het dorp, terwijl ze de lokale mannen tegen zich in het harnas jagen.
Het is geen western in de klassieke zin, maar een neokoloniaal avontuur met het giftige machogedrag en de eenzaamheid die daarbij hoort.

Het is meer een western over westerse cultuurbotsingen in een landelijk gebied, terwijl de verwachte geweldsexplosie uitblijft. De bouwvakkers uit het westen brengen de techniek naar de rimboe in Oost-Europa. Ze doen ook denken aan de paardenmannen uit een film als Fort Apache: binnendringers in andermans gebied, omgeven door de lokale bevolking die op haar hoede is en soms vijandig.

Een film over onze tijd. Waarin de globalisering ervoor zorgt dat we allemaal een beetje vreemdeling zijn. Terwijl de wereld aan onze voeten ligt, zoeken we allemaal ook naar onze wortels.(M.v.H.)

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ The Guardian - "Een nieuw soort western- cultuurbotsing op het platteland"
★★★★★ Trouw - Een western in het kwadraat, een film over westerse arrogantie ten aanzien van minderbedeelden die nergens op gestoeld blijkt.
★★★★☆ Volkskrant - "Magistrale beelden. (...) Niet cowboys en indianen, maar Duitsers en Hongaren bevolken het spannende Western."
★★★★☆ NRC - "Het subtiele en fijnzinnige Western, over Duitse bouwvakkers in Bulgarije, laat zien dat echte Europese eenheid nog ver weg is."