Het is gezien

Nederland, 2018 / 55 minuten
Let op met kinderen tot 9 jaarGrof taalgebruik
Regie: Erik van Lieshout
Met: Tom Lanoye, Hans Teeuwen, Mano Bouzamour, Kristien Hemmerechts, A.H.J. Dautzenberg, Tinkebell, Gerard Spong
Taal: Nederlands
Ondertitel: Nederlands

Het is precies 50 jaar geleden dat Gerard Reve door de Hoge Raad werd vrijgesproken van 'smalende godslastering'. Reve had God voorgesteld als een ezel waarmee hij de liefde bedreef.

De documentaire Het is gezien van regisseur Erik Lieshout en redacteur Tom Rooduijn kijkt daarop terug, maar men vraagt zich ook af hoe groot de vrijheid van kunstenaars in 2018 is. Of liever gezegd van kunstenaars die niet op veilig spelen, zich niet laten temmen, de controverse niet schuwen en in het schootsveld van de publieke opinie belanden.
In Trouw geeft Sander Becker in een artikel achtergronden over kunstenaars die onder vuur kwamen te liggen: Tinkebell, A.H.J. Dautzenberg, Kristien Hemmerechts en Mano Bouzamour.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend en moet elke dag weer bevochten worden. Dat geldt niet alleen voor kunstenaars, maar ze kunnen wel als eerste (symbolisch) klappen krijgen als ze zich over een omstreden onderwerp uitspreken.

'Het is gezien' is in fraai zwart-wit geschoten en heeft een bijzondere locatie voor enkele van de geïnterviewden: het gebouw waar de rechtbank destijds gevestigd was.
De krachtige tekst van Reve blijkt nog altijd actueel en vormt logischerwijs dan ook de rode draad in deze film.

Inspirerende film die tot denken én goede gesprekken aanzet over de grenzen van kunst.
In samenwerking met Schunck*; na de film is er een nabespreking met verschillende kunstenaars, waaronder de schrijver Anton Dautzenberg.
NB: Tickets via Schunck.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

Na de vertoning is er een SCHUNCK* Talk met onder andere schrijver Anton Dautzenberg.
Journalist Gwen Teo modereert het gesprek. Natuurlijk is er voor het publiek ook gelegenheid om actief aan het gesprek deel te nemen.

Drankjes zijn voor eigen rekening, de bitterballen zijn gratis.