Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain

Frankrijk, Frankrijk, 2001 / 120 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarSeks
Regie: Jean-Pierre Jeunet
Met: Audrey Tatou, Mathieu Kassovitz en Yolande Moreau

Amélie Poulain werkt als serveerster in een café in de Parijse wijk Montmartre en observeert graag mensen terwijl ze haar fantasie de vrije loop laat. Maar dan ontdekt ze haar ultieme levensdoel: andermans problemen oplossen. Zo helpt ze de conciërge van haar appartementencomplex, die de hele dag port drinkt terwijl ze tegen haar opgezette hond praat.

Maar ook Georgette, haar hypochondere collega. En ‘de man van glas’, haar buurman die aan huis gekluisterd zijn leven leidt via de Renoir-reproducties die hij schildert. Amélies missie wordt onverwachts verstoord wanneer ze de zonderlinge jongen Nino Quincampoix ontmoet.

Regisseur Jean-Pierre Jeunet maakte de film met een prachtige beeldtaal, vol visuele grapjes en snelle montages. Het verhaal gaat dat hij Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain verzon om al zijn ideeën over gekke, volkse personages en curieuze details in één film te stoppen. Als kijker krijg je daar gegarandeerd goede zin van.

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain werd een internationale kaskraker en werd internationaal bekroond met vier Césars (waaronder voor beste film en beste regisseur) en kreeg vijf Academy Award-nominaties. De romantische komedie is inmiddels een moderne klassieker en naar aanleiding van haar twintigjarig jubileum opnieuw uitgebracht in een gedigitaliseerde versie.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - VPRO - ''Werkelijk overláden met prijzen en nominaties werd dit suikertaartje van een romantische komedie.''