Koolstof + Barbara

Nederland, 2018 / 71 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Mark Handels (Barbara) Tijs Posen (Koolstof)

Koolstof (50 min.)

Koolstof vertelt het verhaal van de Genkse Maria Zangari, wier Italiaanse vader werkte in de Belgische mijnen en als gevolg hiervan overleed aan silicose. Maria blikt terug op haar leven, waarin ze meer dan 65 jaar geleden als jong meisje vanuit Italië naar België vertrok met haar broers en ouders. Zelf trouwde ze ook een mijnwerker en vertelt hoe het was om om te gaan met de onzekerheid en de gevaren van het werk van haar man.

Barbara (21 min.)

Barbara is een korte film over het gevoel van de Oostelijke Mijnstreek in 1959. We volgen het geluk dat als velen naar Zuid Limburg trekt voor werk en voorspoed. Maar werken in de mijn gaat niet over rozen, en hoe graag we de mannen ondergronds met trots de kolen boven de grond zien halen, hun gevecht met de natuur is constant. Bovengronds spreekt dit onbespreekbare gevoel in stilte bij de gezinnen die achter bleven. In een setting van koempelmentatiteit in het Limburg van de jaren 50 neemt Barbara je mee naar vervlogen tijden. ‘Barbara’ won eerder de publieksprijs op het Shift filmfestival in Heerlen.

Bijzonderheden
Kaarten voor de Barbara-avond in de Royal zijn vanaf 19.00 uur verkrijgbaar aan de avondkassa voor €5,-. Heet je Barbara? Dan krijg je gratis toegang!

Tijden & Tickets

Kaarten voor de Barbara-avond in de Royal zijn vanaf 19.00 uur verkrijgbaar aan de avondkassa voor €5,-. Heet je Barbara? Dan krijg je gratis toegang!