In the Crosswind

Estland, 2014 / 87 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaar
Regie: Martti Helde
Met: Laura Peterson, Mirt Preegel en Tarmo Song

In de nacht van 14 juni 1941 werden op bevel van Stalin ruim 40.000 onschuldige mensen in de Baltische staten uit hun huizen gehaald en gedeporteerd naar Siberië. Een van die mensen was de 27-jarige Erna Tamm uit Estland. Zij vertelt in brieven aan haar man Heldur over het leven in het vrouwenkamp. ‘De mooiste dagen van ons leven gingen voorbij terwijl we stilstonden,’ schrijft zij aan haar man.

Dat gevoel dat de tijd tot stilstand is gekomen wilde de Estse regisseur Martti Helde in zijn debuutfilm vastleggen. Hij besloot deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van zijn land in zwart-witte tableaux vivants te verfilmen. Flarden herinnering die zijn stilgezet in ademende zwart-witfoto’s. De acteurs en figuranten beelden een scène uit, ze staan bevroren in beeld, een momentopname in tijd en ruimte, en de camera scheert erlangs, als in een choreografie. Elk shot is een scène.

Het is al meer dan zeven jaar geleden dat In The Crosswind in Estland werd uitgebracht. Daarna toerde het opvallende debuut van de Estse regisseur Martti Helde langs vele filmfestivals, waar de film de ene na de andere prijs ontving. Nu is het buitengewone drama nogmaals in Filmhuis De Spiegel te zien. Na het zien van deze zwart-witfilm begrijp je des te beter hoe het verleden het heden raakt en waarom Estland, Letland en Litouwen zo bang zijn om opnieuw door Rusland geannexeerd te worden. Een meesterwerk.

Bijzonderheden
Om Contact Film een laatste keer te eren vertoont Filmhuis De Spiegel een jaar lang iedere maand een bijzondere film uit hun rijke collectie. We hebben ervoor gekozen om van ieder continent een titel te vertonen, van klassieker tot genrefilm.

Lees hier ons eerbetoon aan Contact Film.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ - Filmkrant - "Regisseur Martti Helde maakte een monument voor de slachtoffers. In the Crosswind is een unieke visuele reis langs de slachtoffers van een vergeten genocide.''
★★★★★ - Filmtotaal - ''Wacht ook tot de aftiteling als het haast hypnotisch melodisch repeterende Estse volkslied Ohtu Ilu in een meeslepende koorversie uit de speakers klinkt.''