Helium

Nederland, 2014 / 79 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldGrof taalgebruik
Regie: Eché Janga
Met: Hans Dagelet, Manou Kersting, Poal Cairo en Bob Schrijber

Crimineel Frans Weeling is koud en bot. Hij bijt zijn zinnen af, gebruikt nooit meer woorden dan strikt noodzakelijk. Veel conversatie heeft hij dan ook niet met handlangers John en Elias, die hem vergezellen naar een verlaten vakantiepark op Texel waar hij onderduikt voor wraaklustige Nigeriaanse concurrenten.

Ze zuchten, ze zwijgen. En ergens tussen een bezoekje aan de 160 jaar oude vuurtoren en het tropisch zwembad in, beseft Frans hoe weinig het hachje dat hij probeert te redden eigenlijk waard is. Als hij eenmaal terug in de Amsterdamse onderwereld wordt geconfronteerd met een harde machtsstrijd, lukt het hem niet in actie te komen.

Helium is het portret van een man die zichzelf langzaam uitgumt - een man die zich ook realiseert dat er misschien niet zoveel valt uit te gummen. Het is het verslag van een existentiële crisis bij een persoon wiens leven voor het grootste deel bestaat uit zaken als ‘neerknallen’ en ‘gezeik om een paar ton’. Een stemmig debuut met een mooie hoofdrol van Hans Dagelet.

Bijzonderheden
Kersverse Gouden Kalf-winnaar Eché Janga zal op zaterdag 21 november beide films inleiden en naderhand vragen beantwoorden uit het publiek. Een unieke kans om zijn weinig geziene debuut Helium te zien en hem in levenden lijve te zien en te spreken.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ Filmkrant - "Debuterend regisseur Eché Janga maakte Helium met grotendeels hetzelfde team als zijn prijswinnende afstudeerfilm Mo en de One Night Stand: Stockholm uit 2012. Een heel team dat vers van de Nederlandse filmacademie komt dus, maar de beperkte ervaring wordt ruimschoots goedgemaakt door een duidelijke visie, een gevoel voor sfeer en bovenal: de ambitie én kunde om het verhaal in beelden te vertellen. Een regisseur om in de gaten te houden."