Once upon a Time in Anatolia

Turkije, Turkije, 2011 / 157 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweld
Regie: Nuri Bilge Ceylan
Met: Muhammet Uzuner, Yilmaz Erdogan en Taner Birsel

In een oneindig lijkende tocht door de nacht trekt een colonne door de heuvels van Anatolia. Politie en militairen begeleiden een procureur, een arts en twee arrestanten naar de plek waar een slachtoffer begraven zou zijn. In het donker lijken alle plekken op elkaar, stellen de verdachten. De intelligentste van het duo zit zwijgzaam en verward op de achterbank en stuurt de groep steeds weer naar andere locaties, verder de nacht in, op zoek naar een typerende boom en een bron, op zoek naar 'ergens'.

In de goudgeel door koplampen belichte landschappen graven de agenten meerdere malen vergeefs naar het lichaam. Onderwijl geven de droogkomische dialogen en vervreemdende filosofische reflecties in en buiten de auto's inzicht in de geschiedenis van de misdaad en vooral in de verschillende karakters.

Regisseur Nuri Bilge Ceylan laat de bezoeker de uitzichtloze tocht en de groeiende uitputting van de groep mannen die elkaar over grenzen heen duwen op fascinerende wijze meebeleven. De cinematograaf maakt van de reis een schitterend uitgelicht cinemascoop-schilderij waarin de glooiingen, schaduwen en boomsilhouetten de reis een extra mysterieuze, sinistere lading geven. Een allegorische en meeslepende vertelling, een zwart-komische misdaadfilm en een beschouwing op de toestand van het huidige Turkije. Once Upon a Time in Anatolia ontving in Cannes terecht de Grote Juryprijs voor dit meesterwerk.

Bijzonderheden
Om Contact Film een laatste keer te eren vertoont Filmhuis De Spiegel een jaar lang iedere maand een bijzondere film uit hun rijke collectie. We hebben ervoor gekozen om van ieder continent een titel te vertonen, van klassieker tot genrefilm.

Lees hier ons eerbetoon aan Contact Film.

Bij de hierboven te bekijken trailer willen we opmerken dat de trailer niet Nederlands ondertiteld is. We vertonen Once Upon a Time in Anatolia wel met Nederlandse ondertiteling.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ - VPRO - ''Once Upon a Time in Anatolia van de Turkse meester Nuri Bilge Ceylan, waarin drie politiewagens een nacht lang kriskras door het schitterende Anatolië rijden op zoek naar het lichaam van een vermoorde man, is een subtiele combinatie van een roadmovie, misdaadfilm en karakterstudie; een vleugje Tsjechov en pure poëzie.''