Apocalypse now

Verenigde Staten, Verenigde Staten, 1979 / 183 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGeweld
Regie: Francis Ford Coppola
Met: Martin Sheen, Robert Duvall, Marlon Brando
Taal: Engels, Frans, Vietnamees
Ondertitel: Nederlands

Vietnam, 1969. Kapitein Willard (Martin Sheen) krijgt van de Amerikaanse legerleiding de opdracht om de mythische en gedeserteerde kolonel Kurtz (Marlon Brando), die als zelfverklaarde God over een bergstam in Cambodja heerst, te elimineren. Tijdens zijn tocht van Vietnam naar Cambodja op een kleine patrouilleboot, raakt Willard steeds meer gefascineerd door zijn missie en begint hij de absurditeit van de Amerikaanse betrokkenheid bij de Vietnamoorlog in te zien. Samen met de excentrieke bemanning wordt hij overmand door de oerdriften van de menselijke natuur en moet hij de waanzin van de oorlog onder ogen zien.

Coppola voegde voor de final cut opnieuw flink wat surrealistische scènes toe maar alleen degenen die hij relevant vond. Ook is er een nieuwe hoge-resolutiescan gemaakt met gereviseerde soundmix waardoor nu bijvoorbeeld de ultralage geluiden van de helikopter te horen zijn. Apocalypse Now Final Cut, opnieuw gemastered in 4K Ultra HD, maakt daarbij gebruik van een baanbrekend geluidssysteem en van High Dynamic Range HDR, dat spectaculaire kleuren en zwarter dan zwart beeld oplevert. Eye heeft ook een versie in distributie met Dolby Atmos-geluid. Apocalypse Now: Final Cut (183 minuten) is langer dan de versie uit 1979 en iets korter dan Redux (2001).

‘Dit is geen film over Vietnam. Deze film ís Vietnam.’ Francis Ford Coppola’s oordeel over Apocalypse Now, dit jaar 40 jaar geleden gemaakt, mag klinken als grootspraak, de uitspraak is niet ver bezijden de waarheid. Hoofdrolspeler Martin Sheen werd getroffen door een hartaanval, het budget liep op tot 31 miljoen dollar en de opnames verzandden in vier lange maanden afzien in de jungle van de Filipijnen.

Marlon Brando leverde een onvergetelijke mompelmonoloog af als de waanzinnige kolonel Kurtz (‘I've seen horrors...’) die heerst over een zelfgeschapen minirijkje in de jungle, en Dennis Hopper speelt een doorgeflipte oorlogsfotograaf die angstwekkend dicht bij Hoppers drugsdoordesemde zelf blijft.

De openingsscène met een zwetende Martin Sheen onder de ventilator in een Vietnamse hotelkamer en de helikopteraanval op de maat van Wagners Walküre-thema behoren onderhand tot het collectief filmisch geheugen. En dan hebben we Robert Duvalls optreden als de napalm-minnende luitenant-kolonel Bill Kilgore nog niet eens vermeld. De film, gebaseerd op Joseph Conrads Heart of Darkness, won een Gouden Palm en twee Oscars: voor het camerawerk van Vittorio Storaro en het sounddesign.

Winnaar Gouden Palm in Cannes

Bijzonderheden
Gerestaureerde klassieker.

Op deze film is een toeslag van € 1,00 van toepassing. Dat geldt voor films die langer duren dan 150 minuten.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.