Barbara-avond: Wasteland en Barbara

België/Duitsland/Nederland, 2021 / 90 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Mark Handels Jan Ketelaars, Paul van den Wildenberg

Op zaterdag 4 december organiseert Filmhuis De Spiegel samen met Nederlands Mijnmuseum en Stichting Royal Theater een speciale Barbara-avond i.h.k.v. de Barbaradag met de vertoning van de documentaire Wasteland en korte fictiefilm Barbara.

Wasteland - De berg en de kuil (45 min.)

Dit dubbelportret brengt twee door mensen geschonden plekken samen: de afvalberg van een voormalige steenkoolmijn in de Borinage (België) en de groeve van een voormalige bruinkoolmijn in de regio Keulen – Aken (Duitsland). In De berg kijken we rond bij de vervallen mijn La Marcasse in Waals België. Sinds de teloorgang van de steenkool industrie rond het midden van de 20ste eeuw is de tijd hier stil blijven staan. Overwoekerde afvalbergen bepalen de sfeer van een streek die aan zijn lot is overgelaten. In De kuil komen we terecht bij Tagebau Hambach in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. In schril contrast met La Marcasse draait de arbeid hier nog op volle toeren. We zien hoe een machinist van een gigantische baggermachine zijn werk doet in een kilometers groot gat, dat de kern vormt van het landschap.

Barbara (21 min.)

Barbara is een korte film over het gevoel van de Oostelijke Mijnstreek in 1959. Een pasgetrouwd stel ervaart de spanningen en de onzekerheden die gepaard gaan met het ondergrondse werk, met de heilige Barbara als anker. Maar werken in de mijn gaat niet over rozen, en hoe graag we de mannen ondergronds met trots de kolen boven de grond zien halen, hun gevecht met de natuur is constant. Bovengronds spreekt dit onbespreekbare gevoel in stilte bij de gezinnen die achter bleven. In een setting van koempelmentaliteit in het Limburg van de jaren 50 neemt Barbara je mee naar vervlogen tijden. Barbara won eerder de publieksprijs op het Shift filmfestival in Heerlen.

Bijzonderheden
Kaarten voor de Barbara-avond zijn verkrijgbaar voor €7,50 regulier en €5,50 voor pashouders. Heet je Barbara? Dan krijg je gratis toegang!

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!