Als De Kraanvogels Overvliegen

Russische Republiek, 1957 / 95 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldAngst
Regie: Michail Kalatozov
Met: Tatjana Samojlova, Aleksej Batalov en Vasiliy Merkurev

Boris en Veronika zijn twee jonge mensen in het Moskou van 1941. Ze zijn hevig verliefd en zwerven uitgelaten langs de rivier, net op het moment dat er een vlucht kraanvogels in V-formatie overvliegt. Ze maken trouwplannen en spreken af elkaar over een week weer te treffen. Maar dat zal er niet van komen. Duitsland valt Rusland binnen en Boris meldt zich vrijwillig aan voor het leger. Zijn eenheid vertrekt eerder naar het front dan was aangekondigd, waardoor Veronika te laat is om afscheid te kunnen nemen.

Na de dood van Stalin brak in de Sovjet-Unie een periode van dooi aan: de scherpe kantjes gingen van de censuur af en kunstenaars mochten een beetje van de partijlijn afwijken. Regisseur Mikhail Kalatozov greep die kans en maakte een meesterlijke anti-oorlogsfilm die met zijn humanistische boodschap een wereldwijd succes werd. De film, waarin geen Duitser te zien is, laat zien wat oorlog met gewone mensen doet en is tegelijk een hartverscheurend liefdesverhaal. De toen 23-jarige Tatjana Samoilova (een achternichtje van de toneelhervormer Stanislavski) draagt de film met haar enorme charisma.

Zijn enorme, welverdiende reputatie dankt de film vooral aan het fantastische camerawerk. Cameraman Sergei Urusevsky had als legerfilmer tijdens de oorlog geleerd om uit de hand (dus zonder statief) te filmen. Voortdurend laat hij de camera bewegen, samen met de personages, in vloeiende bewegingen. Beroemde scènes zijn Boris die in een flatgebouw de trappen oprent en Veronika die zich door een mensenmassa worstelt om Boris nog te kunnen zien: opeens gaat de camera de lucht in om vanuit vogelperspectief te kunnen laten zien hoe ze verdwaasd tussen een stel voortrollende tanks loopt.

Als De Kraanvogels Overvliegen is een meesterlijk gefilmde liefdesgeschiedenis ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, winnaar van de Gouden Palm in Cannes en digitaal gerestaureerd.

Bijzonderheden
Een éénmalige, unieke voorstelling die je gezien moet hebben.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - VPRO - ''Vlak na de dood van Stalin gemaakt, een van de eerste Russische films waarin de zegeningen van staat en leider niet luidkeels werden bezongen. Subliem gefotografeerd, Gouden Palm in Cannes.''