Death in Venice

Italië, 1971 / 130 minuten
Let op met kinderen tot 6 jaarAngst
Regie: Luchino Visconti
Met: Dirk Bogarde, Björn Andrésen en Romolo Valli

Componist Gustav von Aschenbach brengt de vakantie door in Venetië. Hij raakt in de ban van een beeldschone puberjongen, Tadzio, die met zijn ouders in hetzelfde hotel logeert. Ondertussen breekt er in de stad een cholera-epidemie uit. Von Aschenbach, geobsedeerd door de knul die hem nauwelijks een blik waardig keurt, besluit te blijven.

In de oorspronkelijke novelle van de Duitse auteur Thomas Mann uit 1912 is Von Aschenbach een schrijver. Luchino Visconti nam voor zijn Von Aschenbach echter de componist Gustav Mahler tot voorbeeld. Mahlers adagietto uit diens vijfde symfonie groeide dankzij de film uit tot een van de populairste klassieke muziekstukken.

Acteur Dirk Bogarde was bijzonder tevreden: ''For me Death in Venice is the peak - the end - of my career. I can never hope to give a better performance or be in a better film.''

Acteur Björn Andrésen daarentegen - puberjongen Tadzio in de film - achtervolgt deze rol al de rest van zijn leven. Meer daarover kun je in de documentaire The Most Beautiful Boy in the World gaan zien.

Bijzonderheden
Vijftig jaar na de première van Death in Venice neemt voormalig tienerster Björn Andrésen, die de legendarische Tadzio in Visconti’s meesterwerk speelde, ons mee op een bijzondere reis langs persoonlijke herinneringen, filmgeschiedenis, magie en tragiek. In wellicht de laatste poging om eindelijk zijn leven weer op de rails te krijgen. Filmhuis De Spiegel presenteert The Most Beautiful Boy in the World en Death In Venice als een double bill. In verband met bepaalde spoilers mag je zelf bepalen in welke volgorde je de films wilt zien.

Zondag 19 december:

(14.00) The Most Beautiful Boy in the World
(16.00) Death In Venice
(19.00) The Most Beautiful Boy in the World

Voordeelticket*: Spiegelpashouders: € 10,- / Geen Spiegelpashouders: € 15,-

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ - VPRO - ''Schitterend camerawerk van Pasquale de Santis, de meeslepende muziek van Mahler en perfecte sfeertekening maken film en boek eindelijk eens gelijkwaardig.''