The Most Beautiful Boy in the World

Zweden, 2021 / 94 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Kristina Lindström en Kristian Petri
Met: Björn Andrésen, Annike Andresen en Silva Filmer

In 1970 reisde regisseur Luchino Visconti door Europa op zoek naar de perfecte jongen om de absolute schoonheid te verpersoonlijken in zijn verfilming van Thomas Manns roman ‘Dood in Venetië‘. In Stockholm ontdekte hij Björn Andrésen, een verlegen 15-jarige tiener die hij van de ene op de andere dag internationale roem bezorgde. Hij bracht hem ertoe een kort maar intens deel van zijn turbulente jeugd door te brengen tussen het Lido in Venetië, Londen, het filmfestival van Cannes en het zo ver weg gelegen Japan.

Een tienerjongen in een matrozenpakje, genaamd Tadzio: meer heeft Gustav von Aschenbach niet nodig om zich nog even staande te houden in een door cholera overwoekerd Venetië. Dirk Bogarde vertolkte in 1971 met verve von Aschenbach in Death In Venice van Luchino Visconti.

Die noemde bij de première in Londen de zestienjarige Zweed Björn Andrésen die Tadzio vertolkte “The Most Beautiful Boy in the World". De faam die daarop volgde was niet altijd even aangenaam. Over dat leven na die kortstondige roem handelt The Most Beautiful Boy in the World. Andrésen, met zijn witte baard, heeft zich laten overtuigen om een halve eeuw later terug te keren naar het Lido, het Venetiaanse strand waar hij die roem vergaard heeft. Een documentaire over hoe de filmindustrie (te) vaak haar eigen kinderen verorbert.

Bijzonderheden
Vijftig jaar na de première van Death in Venice neemt voormalig tienerster Björn Andrésen, die de legendarische Tadzio in Visconti’s meesterwerk speelde, ons mee op een bijzondere reis langs persoonlijke herinneringen, filmgeschiedenis, magie en tragiek. In wellicht de laatste poging om eindelijk zijn leven weer op de rails te krijgen. Filmhuis De Spiegel presenteert The Most Beautiful Boy in the World en Death In Venice als een double bill. In verband met bepaalde spoilers mag je zelf bepalen in welke volgorde je de films wilt zien.

Zondag 19 december:

(14.00) The Most Beautiful Boy in the World
(16.00) Death In Venice
(19.00) The Most Beautiful Boy in the World

Voordeelticket*: Spiegelpashouders: € 10,- / Geen Spiegelpashouders: € 15,-

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!