Herr Bachmann und Seine Klasse

Duitsland, 2021 / 217 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Maria Speth
Met: Dieter Bachmann, Aynur Bal en Önder Cavdar

Maandenlang zat de kleine crew van regisseuse Maria Speth als een vlieg op de muur in klas 6B, de klas van Dieter Bachmann, leraar aan de Gerhard Büchnerschool in het Duitse Stadtallendorf. Uit honderden uren aan opnamen monteerden ze een monumentaal portret van een rasopvoeder aan het werk. Met eindeloos veel geduld en humor leert Herr Bachmann zijn 12- tot 14-jarige leerlingen hoe je het leven met elkaar leeft. En daar hoort muziek bij, veel muziek, en af en toe een beetje jongleren. En als je moe bent, ga dan maar even op de bank liggen.

Herr Bachmann vraagt zichzelf ook weleens af of hij niet net wat meer aandacht aan Duits en wiskunde moet besteden. De kijker, totaal ondergedompeld in de fascinerende microkosmos van 6B, heeft dan allang gezien dat wat hij leerlingen biedt veel belangrijker is. Hij zet aan tot zelfreflectie, leert hun conflicten uit te praten en brengt bij dat er regels zijn waar je je echt aan moet houden.

Tussendoor helpt hij hen gestaag zelfvertrouwen op te bouwen, hetgeen geen overbodige luxe is voor deze vaak kwetsbare kinderen met grotendeels multiculturele achtergronden. Ondanks de lengte van meer dan drieënhalf uur verveelt deze winnaar van de Zilveren Beer in Berlijn geen seconde. Een hartverwarmende en inspirerende documentaire.

Herr Bachmann und Seine Klasse vertonen we met een pauze.

Bijzonderheden
Het grootste documentaire filmfestival ter wereld komt dit jaar weer naar Filmhuis De Spiegel. Onder de naam IDFA Extended zie je vijf hoogtepunten uit de line-up van het International Documentary Filmfestival Amsterdam. Op donderdag 02 december starten we met openingsdocumentaire Four Journeys van Louis Hothothot.

Het gehele programma:

02 december: (14.00) Four Journeys (Louis Hothothot)
03 december: (14.00) Cow (Andrea Arnold)
04 december: (13.00) Bigger Than Us (Flore Vasseur)
04 december: (15.00) Turn your Body to the Sun (Aliona van der Horst)
05 december: (13.00) Herr Bachmann und Seine Klasse (Maria Speth)

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ - Volkskrant - ''Juist deze anti-autoritaire man, die zijn beroep niet bepaald uit roeping heeft gekozen, is de held van een meesterlijke, ontroerende onderwijsdocumentaire. Een terechte keus van cineast Maria Speth. Zelden zul je op film een docent zien die zijn werk zo feilloos, betrokken en liefdevol uitvoert als de beanie en hoodie dragende zestiger uit Herr Bachmann und seine Klasse.''
★★★★★ - Trouw - ''Herr Bachmann und seine Klasse is een monumentaal portret van een inspirerende leraar en zijn veelkleurige schoolklas. Centraal staat de vraag: hoe samen te leven?''