Turn Your Body to the Sun

Nederland, 2021 / 93 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Aliona van der Horst
Met: Sana Valiulina en Dinar Valiulina

De vader van Sana Valiulina praatte nooit over het verleden. Sana en haar zus Dinar wisten dat hij na de Tweede Wereldoorlog in een van Stalins strafkampen had gezeten, maar de precieze toedracht bleef onduidelijk.

Sana’s vader behoorde tot de vijf miljoen Russische krijgsgevangenen van de nazi’s. Het merendeel stierf tijdens hun gevangenschap van uitputting en honger; de overlevenden werden na terugkomst door Stalin als verraders beschouwd en naar de goelag gestuurd. Tien jaar verbleef Sana’s vader daar. Was hij een verrader, of werd hij verraden?

Zoals regisseuse Aliona van der Horst in haar vorige documentaire Liefde is Aardappelen het Russische verleden indook aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis, zo gebruikt ze in Turn Your Body To The Sun de persoonlijke zoektocht van de zussen Valiulina als uitgangspunt voor een zorgvuldige, ontroerende historische verkenning.

Indrukwekkende kleurbeelden uit de oorlog, persoonlijke brieven, tekeningen en foto’s geven de documentaire vorm. Door de ogen van Sana zoeken we naar haar vader, en daarmee naar de miljoenen soldaten die werden uitgewist door de geschiedenis.

Turn Your Body To The Sun is Russisch gesproken en Nederlands ondertiteld.

Bijzonderheden
Het grootste documentaire filmfestival ter wereld komt dit jaar weer naar Filmhuis De Spiegel. Onder de naam IDFA Extended zie je vijf hoogtepunten uit de line-up van het International Documentary Filmfestival Amsterdam. Op donderdag 02 december starten we met openingsdocumentaire Four Journeys van Louis Hothothot.

Het gehele programma:

02 december: (14.00) Four Journeys (Louis Hothothot)
03 december: (14.00) Cow (Andrea Arnold)
04 december: (13.00) Bigger Than Us (Flore Vasseur)
04 december: (15.00) Turn your Body to the Sun (Aliona van der Horst)
05 december: (13.00) Herr Bachmann und Seine Klasse (Maria Speth)

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ - Volkskrant - ''Indrukwekkende kleurbeelden uit de oorlog, persoonlijke brieven, tekeningen en foto’s geven de film vorm.''