Spencer

Groot-Brittannië, 2021 / 116 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngstGrof taalgebruik
Regie: Pablo Larraín
Met: Kristen Stewart, Sally Hawkins en Timothy Spall

Sandringham, Kerstmis 1991. In het statige Britse landhuis is de eettafel klaargemaakt voor het feest met de koninklijke familie. Wanneer Diana, de prinses van Wales, op het domein arriveert, loopt ze er verslagen bij. Ze is op de hoogte van het overspel van haar prins Charles. Geruchten over affaires en een scheiding doen de ronde, maar alles wordt onder de mat geveegd voor de kerstfestiviteiten. Diana hoort het publieke spel van schone schijn en traditie mee te spelen, maar vanbinnen brokkelt haar façade af. Persoonlijk geniet ze meer van de tijd met haar zonen, William en Harry, en haar assistente Maggie, haar enige steun en toeverlaat.

Net zoals in Jackie, een biografie over first lady Jackie Kennedy die we een paar jaar geleden hebben vertoond in Filmhuis De Spiegel, toont de eigenzinnige Chileense regisseur Pablo Larraín in Spencer een vrouwelijk icoon in de hoogste regionen van de macht. Naar goede gewoonte serveert hij geen conventionele biografie of sentimentele verheerlijking van het Britse koningshuis.

Voormalig idool Kristen Stewart is niets minder dan een revelatie. Ze slaagt erin het beeld van prinses Diana griezelig accuraat op te roepen, en tegelijk ook de kijker mee te trekken in het hoofd van een kwetsbare vrouw die probeert te ontsnappen uit de gevangenis van haar huwelijk.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - NRC - ''Alle ogen zijn gericht op Kristen Stewart, die zo diep in de huid van Diana kroop dat ze er bijna in verdween. ‘Spencer’ is een portret van een prinses, een vrouw in een repressief systeem, maar evenzeer van een actrice.''
★★★★☆ - Algemeen Dagblad - ''Kristen Stewart moet een Oscar winnen voor haar prachtig breekbare Lady Di-vertolking.''