Four Journeys

China, 2021 / 115 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Louis Hothothot

Intens persoonlijke documentaire over de destructieve invloed van de in 1979 ingevoerde eenkindpolitiek op een Chinese familie. Regisseur Louis Hothothot werd in 1986 geboren als illegaal tweede kind. Als straf kregen zijn ouders een boete van drie keer het jaarsalaris van zijn vader, die ook zijn verdere carrière getorpedeerd zag worden.

De verwoestende gevolgen van zijn geboorte voor zijn familie leidden bij Louis tot een bijtend gevoel van schuld. Als twintiger vertrok hij naar Amsterdam. Vijf jaar nadat hij zijn ouders en zus voor het laatst heeft gezien, zoekt hij hen op om de familiegeschiedenis te ontrafelen.

Met de camera als een soms intimiderend wapen dwingt Louis zijn ouders om hun traumatische verleden onder ogen te zien, een verleden waarin zich nóg een verzwegen drama heeft voorgedaan. Hij spaart zijn ouders niet. Met confronterende vragen en opmerkingen wil hij hen uit het loodzware verleden trekken. Pijnlijk, maar nodig, want: “Als herinneringen bevroren zijn in het verleden, wat kan de pijn dan doen oplossen?”

Four Journeys is een prachtig familieverhaal dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de laatste 40 jaar van China.

Bijzonderheden
Het grootste documentaire filmfestival ter wereld komt dit jaar weer naar Filmhuis De Spiegel. Onder de naam IDFA Extended zie je vijf hoogtepunten uit de line-up van het International Documentary Filmfestival Amsterdam. Op donderdag 02 december starten we met openingsdocumentaire Four Journeys van Louis Hothothot.

Het gehele programma:

02 december: (14.00) Four Journeys (Louis Hothothot)
03 december: (14.00) Cow (Andrea Arnold)
04 december: (13.00) Bigger Than Us (Flore Vasseur)
04 december: (15.00) Turn your Body to the Sun (Aliona van der Horst)
05 december: (13.00) Herr Bachmann und Seine Klasse (Maria Speth)

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ - VPRO - ''De prijs die Louis Hothothot betaalde voor zijn geboorte bestond uit een diep schuld- en schaamtegevoel. Deze emoties liggen ten grondslag aan Four Journeys, waarin Louis op sfeervolle, tedere en intieme wijze het gezin waarvan hij vervreemdde en waarin zoveel onuitgesproken bleef, in beeld brengt.''
★★★★☆ - Volkskrant - ''Dat regisseur Louis Hothothot, nadat hij de gezinswonden eerst vol heeft opengereten, de band met zijn familie al filmend toch enigszins weet te herstellen, mag gerust een mirakel worden genoemd.''