The Rescue

Verenigde Staten, 2021 / 107 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngstGrof taalgebruik
Regie: Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi
Met: Ekapol Chanthawong, Rick Stanton en Thanet Natisri

In 2018 is de wereld twee weken lang in de ban van de redding van de Thaise voetbalploeg die vast kwam te zitten in een kilometers diepe grot. Het toegesnelde leger, de Navy Seals en de ingevlogen Amerikaanse Special Forces staan machteloos. Niemand blijkt de juiste training en apparatuur te hebben om de jonge voetballers te bevrijden uit deze kilometers lange, nauwe grotten, waar het water zo hard kan stromen als een rivier en pikzwart kan zijn door de vele modder.

Behalve twee zachtaardige, introverte Engelse mannen van middelbare leeftijd. Rick Stanton en John Volanthen beoefenen als een van de weinige mensen op de wereld de sport van het grotduiken. Een onaardse hobby waarin je volledig op jezelf bent aangewezen in een omgeving die de meeste mensen een acute paniekaanval zou bezorgen. ‘It’s like being in space’ legt Rick uit. Er ontwikkelt zich een verhaal met zulke onwaarschijnlijke en wonderbaarlijke helden en gebeurtenissen, dat je het moet zien om te geloven.

De mentale kracht van de jongens en hun coach doen je versteld staan. De krankzinnige moed en volharding van de duikers, bezorgen je rillingen over je rug. Terwijl de reddingspoging zelf zo uitzinnig is, dat zelfs Hollywood hem ongeloofwaardig zou vinden. Almost too fantastic to be true, blijkt dit verhaal een kolfje naar de hand van Elizabeth Chai Vasarhely en Jimmy Chin, het echtpaar dat ook Free Solo regisseerde. Ze hadden de beschikking over een schatkamer aan ter plekke gefilmd materiaal, waaronder alleen al 87 uur door de vrouw van de Thaise admiraal.

In combinatie met een aantal wonderschone animaties die situaties verduidelijken en sterke, ontroerende interviews met de hoofdrolspelers creëren ze een overweldigende filmervaring die alle nieuwsbeelden van toen laat verbleken. Een meesterlijke en ongelofelijk spannende documentaire.

Bijzonderheden
In samenwerking met het Dutch Mountain Film Festival.

De voorstelling van woensdag 08 december is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - NRC - ''Het is vooral een triomf van montage: sterk materiaal wordt knap tot een meeslepend verhaal met innemende helden geboetseerd. De kalme, optimistische jongens met hun zenachtige begeleider, de nerds en aspergers wier solitaire hobby opeens levens blijkt te redden. The Rescue gaat ver komen bij de Oscars.''
★★★★☆ - Volkskrant - ''Ondertussen werkten Elizabeth Chai Vasarhelyi en Jimmy Chin aan The Rescue, een documentaire die zo spannend is geworden dat hij alle andere films overbodig lijkt te maken. Wat zou een fictiefilm nog kunnen toevoegen aan dit doortimmerde verhaal, uit de doeken gedaan door degenen die erbij waren?''