Cry Macho

Verenigde Staten, 2021 / 104 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweld
Regie: Clint Eastwood
Met: Clint Eastwood, Natalia Traven en Fernanda Urrejola

In de film Cry Macho speelt Clint Eastwood de rol van Mike Milo, een voormalige rodeoster en paardenfokker, die in 1979 een klus aanneemt van zijn oude baas om diens zoontje vanuit Mexico terug naar Texas te halen. Op hun weg naar huis zijn ze genoodzaakt de binnenwegen te nemen en blijkt hun reis uitdagender uit te pakken dan ze hadden vermoed. De uitgebluste rodeorijder leert onverwacht nieuwe mensen kennen en maakt een emotioneel louterende ervaring door.

Cry Macho ontpopt zich gaandeweg als liefdevolle en atypische buddy movie waarin Eastwood zichzelf als dieren- en mensenvriend opvoert. Een uitzonderlijk emotioneel moment voor westernfans: voor het eerst sinds Unforgiven (1992) hijst Eastwood zich in Cry Macho weer in het zadel. Juist de vele kleine momenten van verbintenis met mens en dier brengen leven en emotie in de film, die verder licht van plot is.

Vijftig jaar na zijn regiedebuut Play Misty for me (1971) speelt Clint Eastwood eindelijk ‘Misty’ voor zichzelf. Want met de zachtaardige neo-western Cry Macho zwaait de inmiddels 91 jaar oude acteur en regisseur voorzichtig zijn eigen macho-persona uit. Voor Eastwoods doen is dit misschien een kleine film, maar als afscheid van het imago dat hij de afgelopen vijftig jaar heeft gecultiveerd is het een groots en ontroerend gebaar.

Bijzonderheden
De voorstelling van woensdag 01 december is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ - Filmkrant - ''Met liefde voor zichzelf en voor zijn publiek, dat samen met hem oud is geworden. Een mooiere zwanenzang op het zilveren scherm kun je bijna niet wensen.''
★★★★☆ - Nrc - ''De stemmige fotografie en het nieuwe maar nostalgisch getoonzette westernlied ‘Find a New Home’ van Will Banister dragen bij aan de weemoedige sfeer die Cry Macho sowieso kenmerkt; de film kan zomaar Eastwoods zwanenzang zijn. Hij speelt zijn rol weer schitterend.''