Just 6.5

Irak, 2019 / 135 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGeweldGrof taalgebruikDrugs- en/of alcoholmisbruik
Regie: Saeed Roustaee
Met: Payman Maadi, Navid Mohammadzadeh en Parinaz Izadyar

De tweede film van regisseur Saeed Roustaee duikt onder in de met drugs doordrenkte onderwereld en schetst met de ‘good-bad cop’ Samad een wrang beeld van Iran met zijn 6,5 miljoen drugsgebruikers. Nasser wordt gepakt en veroordeeld, maar gaandeweg realiseert Samad zich dat Nasser op het criminele pad is beland vanwege de slechte en armoedige omstandigheden waarin diens familie verkeerde. Zo heeft alles een keerzijde.

De film vormt een ontnuchterende reflectie op het onvermogen van de wet om het tij van drugsverslaving te stoppen door middel van razzia’s, arrestaties en executies. De echte criminelen hier zijn de drugs, en alle pijn die ze toebrengen aan een schijnbaar eindeloos netwerk van mensen. Hoe vecht je tegen een beest dat onverslaanbaar lijkt?

Saeed Roustaee maakt een tot nadenken stemmende film, met een sfeer die zo gespannen is dat je hem bijna kunt aanraken. Just 6.5 is de meest succesvolle binnenlandse film in de Iraanse geschiedenis – buiten komedies om – en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Alleen al de eerste scène van deze film is de toegangsprijs meer dan waard.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ - Volkskrant - ''Het gelaagde Just 6.5, over de Iraanse 'war on drugs', raakt precies de juiste snaar. De grootste kwaliteit van de film schuilt in de wijze waarop regisseur Saeed Roustayi verslag doet van de werkelijkheid van zijn thuisland.''

★★★★☆ - Trouw - ''Er is nog iets anders wat deze film bijzonder maakt. Just 6.5 is een van die zeldzame genrefilms die ook nog een karakterstudie zijn. Van vrijwel alle personages. En nergens gaat dat ten koste van de vaart van het verhaal.''