Latcho Drom

Frankrijk, 1993 / 103 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Tony Gatlif
Met: La Caita, Tchavolo Schmidt en Taraf de Haïdouk

Latcho Drom is een film zonder acteurs of dialoog. In muziek en dans vertelt regisseur Tony Gatlif het verhaal van zigeuners en hoe zij zich hebben verspreid vanuit India over het vasteland van Europa. Tegen de decors van soms adembenemende landschappen in achtereenvolgens India, Egypte, Turkije, Roemenië, Hongarije, Frankrijk en Spanje toont Latcho Drom (Goede Reis) hun marginale en vaak loodzware bestaan: want waar zigeuners ook neerstrijken, ze worden met minachting en haat onthaald door de bevolking.

Soms zijn ze zo arm dat ze de winter hoog tussen de takken van de bomen door moeten brengen. Maar hoe treurig en uitzichtloos hun bestaan zich ook voordoet, wat hen over de hele breedtegraad van de wereld bindt is hun muziek: zwaar, melancholisch, maar altijd intens, uitbundig en opzwepend. In de lange traditie waarin zigeunermuziek dwars over de grenzen van het continent heen van generatie op generatie is doorgegeven, is die muziek inmiddels even diep geworteld in de traditie van klank en ritme van het huidige land van vestiging.

De boodschap van wat zij door alle tijden heen zingen is echter dezelfde. Latcho Drom is een tegelijkertijd kleurrijke als ook treurige kaleidoscopische muzikale optekening van de geschiedenis van een bijzondere cultuur. Die geschiedenis is nooit geboekstaafd. Een hard en meedogenloos opgejaagd en nomadisch bestaan heeft daar aan bijgedragen.

Voor tickets klik hier.

Tijden & Tickets

  • Vr. 12 November / 20:00 uur

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ - VPRO - ''Muziek en dans staan centraal in deze vrijwel dialoogloze documentaire die het Roma-bestaan nadrukkelijk van een kleurrijke, levendige kant wil laten zien - hoewel de benarde positie van Roma in het verleden en heden impliciet ook voorbij komt.''