The Great Dictator

Verenigde Staten, 1940 / 125 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldAngst
Regie: Charles Chaplin
Met: Charles Chaplin, Paulette Goddard en Jack Oakie

Adenoid Hynkel is de dictator van Tomania, een verzonnen land dat veel overeenkomsten heeft met het Duitsland van de Tweede Wereldoorlog. Hynkel is een ijdele man, die alleen maar aan oorlog denkt en de Joodse inwoners van zijn land erg slecht behandelt.

Zonder het te weten heeft Hynkel een dubbelganger, een vredelievende Joodse kapper, die in het getto woont. De joden worden er onderdrukt door de soldaten van Hynkel. Door een toevallige samenloop van omstandigheden neemt de kapper de plaats in van de dictator.

The Great Dictator is een visionaire satire die zijn stempel op de geschiedenis heeft gedrukt. Chaplin speelt zelf twee rollen in de film: die van een Joodse kapper en die van de dictator.

Dit is de eerste film waarin Chaplin spreekt. Alhoewel Chaplin al vanaf eind jaren '30 aan de film werkte, verscheen hij uiteindelijk pas in 1940. In eerste instantie werd de film in de VS niet goed ontvangen en sprak de toenmalige regering zelfs van een aanval op ‘een staatshoofd van een bevriend land.'

Bijzonderheden
Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Charlie Chaplin werd geboren. Wij draaien de komende tijd een viertal van zijn onvergetelijke films, te beginnen met The Kid, zijn eerste lange film. Ook heel leuk voor (klein)kinderen.

Het hele programma:

10 oktober (14.00): The Kid
14 oktober (20.00): The Kid

17 oktober (14.00): The Circus
21 oktober (20.00): The Circus

24 oktober (16.00): Modern Times
28 oktober (20.00): Modern Times

31 oktober (14.00): The Great Dictator
01 november (20.00): The Great Dictator

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ - VPRO - ''De in humor gevatte kritiek die Chaplin uit tegen Hitler en het nazisme is niet van de lucht en voor die tijd absoluut moedig te noemen. Hitler verbood de film natuurlijk, maar zag hem later stiekem toch in Portugal, twee keer zelfs!''