Modern Times

Verenigde Staten, 1936 / 90 minuten
Let op met kinderen tot 6 jaarGeweld
Regie: Charles Chaplin
Met: Charles Chaplin, Paulette Goddard en Henry Bergman

Charles Chaplins iconische zwerverspersonage werkt aan de lopende band in een fabriek en doet niks anders dan schroeven dichtdraaien. Dit monotone werk maakt hem gek, waardoor hij in een gesticht belandt. Eenmaal uit de instelling ontslagen, belandt hij al snel in de gevangenis omdat hij ten onrechte wordt aangezien voor een communistische leider.

Modern Times wordt geprezen om zijn kritische kijk op productiviteit in de vroege twintigste eeuw en daarna. Maar velen zagen er ook een commentaar op de komst van de geluidsfilm in. De geluidseffecten geven het lawaai van machines weer, maar verder wordt de dramaturgie van de stille film gebruikt, zoals expressieve mimiek en geschreven tussenteksten.

Als in 1936 Modern Times van Charlie Chaplin in première gaat, staat de wereld op het punt van breken. Het is crisis, banken vallen om; tegelijkertijd raast de modernisering voort: in de wereld van staal, glas en beton worden efficiëntie en nuttigheid de maat der dingen.

Geen wonder dat de film uitgroeide tot het boegbeeld van kritiek op de geïndustrialiseerde samenleving, waarin vooral de kleine man aan de lopende band in de fabriek vermorzeld dreigt te raken tussen de altijd doordraaiende raderen. Dictators als Hitler en Mussolini verboden dan ook opvoering van de film: een stok tussen de spaken van de arbeidsproductiviteit was het laatste wat het zich op oorlog voorbereidende Duitsland en Italië konden gebruiken.

Bijzonderheden
Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Charlie Chaplin werd geboren. Wij draaien de komende tijd een viertal van zijn onvergetelijke films, te beginnen met The Kid, zijn eerste lange film. Ook heel leuk voor (klein)kinderen.

Het hele programma:

10 oktober (14.00): The Kid
14 oktober (20.00): The Kid

17 oktober (14.00): The Circus
21 oktober (20.00): The Circus

24 oktober (16.00): Modern Times
28 oktober (20.00): Modern Times

31 oktober (14.00): The Great Dictator
01 november (20.00): The Great Dictator

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ - VPRO - ''Beroemd hoogtepunt van de film is de scène waarin Chaplin bekneld raakt in het raderwerk van de machines. Dat is natuurlijk symbolisch maar vooral heel leuk.''