The Circus

Verenigde Staten, 1928 / 72 minuten
Let op met kinderen tot 6 jaarGeweld
Regie: Charles Chaplin
Met: Charles Chaplin, Henry Bergman en Allan Garcia

Een van de grote klassiekers uit het tijdperk van de stille film. Charles Chaplin speelt een sullige zwerver die verliefd wordt op de dochter van de circusdirecteur. Hij haalt halsbrekende toeren uit als koorddanser en raakt als stalknecht verzeild in een kooi met een slapende leeuw. Door zijn onhandigheid wordt hij de grote slapstickattractie van de show.

De kleine zwerver hangt rond bij het circus waar de politie hem aanziet voor een zakkenroller. Ongewild wordt hij de hoofdact van de show. De circuseigenaar neemt hem aan als clown maar eigenlijk heeft hij alleen maar oog voor zijn dochter.

The Circus is een film met de bekende ingrediënten die Chaplins films zo succesvol en geliefd maakten: de zwerver met het gouden hart die tegen wil en dank op het verkeerde moment op de verkeerde plek terecht komt, maar eindigt met het meisje én het geluk aan zijn zijde.

Het kostte Chaplin - die in 1929 een ere-Oscar kreeg toegekend als multitalent op het gebied van acteren, scenarioschrijven en produceren - twee jaar om de film af te ronden; voor de koorddansscène alleen waren al tweehonderd takes nodig.

Bijzonderheden
Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Charlie Chaplin werd geboren. Wij draaien de komende tijd een viertal van zijn onvergetelijke films, te beginnen met The Kid, zijn eerste lange film. Ook heel leuk voor (klein)kinderen.

Het hele programma:

10 oktober (14.00): The Kid
14 oktober (20.00): The Kid

17 oktober (14.00): The Circus
21 oktober (20.00): The Circus

24 oktober (16.00): Modern Times
28 oktober (20.00): Modern Times

31 oktober (14.00): The Great Dictator
01 november (20.00): The Great Dictator

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - VPRO - ''Klassieker in het rijke oeuvre van de filmpionier die nog altijd wordt geroemd om zijn visuele humor, sterke slapstick én sentimentele, melodramatische toon.''