The Kid

Verenigde Staten, 1921 / 53 minuten
Let op met kinderen tot 6 jaarGeweldAngst
Regie: Charles Chaplin
Met: Charles Chaplin, Edna Purviance en Lita Grey

Een jonge moeder laat haar pasgeboren baby aan zijn lot over. De arme zwerver The Tramp vindt het kind toevallig en neemt hem onder zijn hoede. Ze worden partners in crime en ontwikkelen een onvervangbare band. Vijf jaar later verschijnt de moeder weer op het toneel waardoor de relatie van het duo in gevaar komt.

In The Kid, die door velen als belangrijkste uit het tijdperk van de stomme film wordt gezien, krijgt het geliefde en iconische personage de zwerver (Chaplins alter ego The Tramp) een nieuwe sidekick: The Kid. The Kid was Chaplin’s eerste lange speelfilm en hij combineerde daarin komedie met drama. De film was in 1921 wereldwijd een enorm box-office succes. De tijdloze film is nog altijd zeer geliefd bij jong en oud.

Charlie Chaplin is de geestelijk vader van cinema’s meest iconische silhouet en zijn oeuvre van (lang)speelfilms begon een duizelingwekkende 100 jaar geleden al met de zwijgende film The Kid. Chaplin was een van de weinigen die de overstap van 'silent' filmster naar de ‘talkies’ kon maken, niet alleen door zijn atletische acteerwerk en uitmuntende timing, maar ook omdat hij nooit vergat om een aangrijpend emotionele component in zijn films te schrijven.

Het filmpubliek moest wel even wennen aan een sprekende Chaplin in The Great Dictator, maar zijn oproep voor naastenliefde en begrip heeft vandaag de dag nog net zoveel relevantie als in 1940. Vanaf 7 oktober zijn een aantal van zijn beste speelfilms te zien, volledig gerestaureerd en met Nederlandse ondertiteling.

Bijzonderheden
Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Charlie Chaplin werd geboren. Wij draaien de komende tijd een viertal van zijn onvergetelijke films, te beginnen met The Kid, zijn eerste lange film. Ook heel leuk voor (klein)kinderen.

Het hele programma:

10 oktober (14.00): The Kid
14 oktober (20.00): The Kid

17 oktober (14.00): The Circus
21 oktober (20.00): The Circus

24 oktober (16.00): Modern Times
28 oktober (20.00): Modern Times

31 oktober (14.00): The Great Dictator
01 november (20.00): The Great Dictator

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ - VPRO - ''Melodrama met perfecte balans tussen sentimentaliteit, poëzie en slapstick is de eerste lange speelfilm van de grootmeester van de geluidloze komedie.''