I Never Cry

Polen, 2020 / 98 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngstGrof taalgebruikDiscriminatie
Regie: Piotr Domalewski
Met: Arkadiusz Jakubik, Zofia Stafiej en Kinga Preis

De 17-jarige Ola vertrekt naar Ierland om het lichaam van haar vader terug te brengen naar Polen nadat hij is omgekomen bij een bouwongeval. Ola wil vooral weten of hij geld had gespaard voor de auto die hij haar had beloofd. Ze gaat op haar eigen manier om met buitenlandse bureaucratie en leert haar vader beter kennen.

Maar weinig media berichten erover: de exodus van Poolse arbeidskrachten naar andere landen van de Europese Unie. Als gevolg daarvan groeien tienduizenden Poolse kinderen grotendeels op zonder hun ouder(s) om zich heen.

Piotr Domalewski's speelfilmdebuut Silent Night uit 2017 was al indrukwekkend en won in Polen zelf vrijwel alle prijzen, maar bleef buiten eigen land beperkt tot een bescheiden festivalcircuit. I Never Cry beleefde zijn wereldpremière op het filmfestival van San Sebastián in de 'new directors'-sectie en won daarna prijzen in Cottbus en Dublin.

I Never Cry is een vaardig gefilmd en ontroerend drama, getekend door zwarte humor en empathie, in een stijl die doet denken aan het werk van Ken Loach, niet geheel toevallig Domaleswki's favoriete regisseur.

Bijzonderheden
I Never Cry is Pools gesproken en Engels ondertiteld.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - Volkskrant - ''In I Never Cry toont regisseur Piotr Domalewski de tragische wereld van Poolse arbeidsmigranten. Ola wordt schitterend gespeeld door Zofia Stafiej, die haar koppigheid geloofwaardig en ontroerend maakt.''
★★★★☆ - VPRO - ''De opgekropte woede en verbetenheid druipen van het gezicht van actrice Zofia Stafiej, die geweldig is als de niet voor een gat te vangen Ola.''