My Darling Clementine

Verenigde Staten, 1946 / 103 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweld
Regie: John Ford
Met: Henry Fonda, Linda Darnell en Victor Mature

In november start Filmhuis De Spiegel in het Royal Theater met een nieuwe filmcursus. Deze filmcursus wordt gepresenteerd door Jan Salden, docent filmtheorie, cursusgever, filmkenner en vooral bevlogen spreker over film en dan in het bijzonder de western. De filmcursus ‘De terugkeer van de western’ heeft tot doel de western in een historische context te plaatsen en de importantie van de western voor het medium film aan te tonen. De cursus bestaat uit vier theorielessen waarin verschillende aspecten van de western behandeld worden, en vier filmvertoningen waarbij we samen naar een western kijken. My Darling Clementine is de tweede vertoning waarin de klassieke western centraal staat.

Het verhaal begint op het moment dat de gebroeders Earp – die hun vee richting Californië drijven – bij het stadje Tombstone arriveren. Wanneer de oudste broers daar op onderzoek uitgaan, ontdekken ze dat er totale wetteloosheid heerst, in die mate dat niemand zich zelfs maar kandidaat durft te stellen voor de openstaande vacature van sheriff. Maar de meest angstwekkende ontdekking volgt bij hun terugkomst: hun jongste broer James die achtergebleven was om op het vee te passen, is vermoord. Vastbesloten de laffe moord op hun broer te wreken, stelt Wyatt Earp zich kandidaat als sheriff van Tombstone …

Er zijn tientallen films gemaakt over de legendarische westernheld Wyatt Earp, maar geen enkele kan tippen aan My Darling Clementine, alom beschouwd als één van de beste westerns aller tijden. Regisseur John Ford wordt door velen gezien als dé grootmeester van de Amerikaanse westerns, en daar zijn inderdaad vele argumenten en nog veel meer prachtfilms voor aan te halen. In My Darling Clementine schetst hij hoe de cultuur van het Wilde Westen langzaam plaatsmaakt voor de mores van de beschaafde wereld. Ondanks een legendarische shootout aan de OK Coral ligt de nadruk niet op vuurgevechten, maar op de menselijke relaties en de treffende, somtijds licht-humoristische dialogen. Bovendien weet John Ford altijd het beste in zijn acteurs naar boven te halen: Henry Fonda, Victor Mature, Linda Darnell en Walter Brennan zijn hier allemaal uitstekend.

Bijzonderheden
Klik hier voor verdere informatie over de hele filmcursus. My Darling Clementine is Engels gesproken en niet ondertiteld.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.