State Funeral

Russische Republiek, 2019 / 135 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Sergei Loznitsa

Op 5 maart 1953 overlijdt Josef Stalin. Via de bombastische bekendmaking door een omroepsysteem op straat krijgt de gehele Sovjet-Unie het nieuws te horen. In de komende vier dagen staat het land in het teken van rouw: overal hangen aanplakbiljetten, de stoet rouwende mensen die hun ‘rode tsaar’ snikkend een laatste eer komen bewijzen is eindeloos en de opkomst bij de ceremoniële bijzetting in het mausoleum is gigantisch.

De veelal niet eerder vertoonde beelden tonen op unieke wijze het voor de gelegenheid versierde winterse Kremlin. De bloemen, linten en vlaggen steken af tegen het grauwe en sobere landschap. In de traditie van zijn films over de erfenis van de Sovjet-Unie put regisseur Sergei Loznitsa uit bestaand materiaal. Met al deze feitelijke en historische informatie doet Loznitsa recht aan deze groteske gebeurtenis, en toont hij hoe absurd de beleving van leven en dood is binnen een tiranniek regime.

State Funeral van Sergei Loznitsa ging in première op IDFA en zat in de officiële selectie van filmfestival van Venetië. Loznitsa maakte eerder In The Fog (2012), Maidan (2014), Austerlitz (2016) en Donbass (2019) die door de jaren heen allemaal in Filmhuis De Spiegel vertoond zijn. Wij zijn een groot bewonderaar van zijn werk hopelijk u ook.

Bijzonderheden
Een éénmalige, unieke voorstelling die je gezien moet hebben.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - Volkskrant - ''In de fraaie documentaire over Stalins staatsbegrafenis zien we duizenden Russen verplicht rouwen.''

★★★★☆ - Trouw - ''State Funeral over Stalins begrafenis is fascinerend verslag van een massapsychose.''