The Man From Laramie

Verenigde Staten, 1955 / 103 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweld
Regie: Anthony Mann
Met: James Stewart, Donald Crisp en Arthur Kennedy

In november start Filmhuis De Spiegel in het Royal Theater met een nieuwe filmcursus. Deze filmcursus wordt gepresenteerd door Jan Salden, docent filmtheorie, cursusgever, filmkenner en vooral bevlogen spreker over film en dan in het bijzonder de western. De filmcursus ‘De terugkeer van de western’ heeft tot doel de western in een historische context te plaatsen en de importantie van de western voor het medium film aan te tonen. De cursus bestaat uit vier theorielessen waarin verschillende aspecten van de western behandeld worden, en vier filmvertoningen waarbij we samen naar een western kijken. The Man from Laramie is de eerste vertoning waarin het (berg)landschap in de western centraal staat.

Will Lockhart (James Stewart) is de man uit Laramie die in New Mexico op zoek gaat naar de moordenaar van zijn broer. Zijn broer is neergeschoten door Apachen, gewapend met automatische geweren. Will zoekt de man die deze wapens aan de indianen heeft verkocht. Zijn verdenking richt zich al snel op de zoon van een schatrijke veehouder die zowel het stadje als de omgeving terroriseert.

Regisseur Anthony Mann maakte in de jaren vijftig prachtige westerns met James Stewart, die stuk voor stuk uitblonken in visuele grandeur en gevoel voor innerlijke tweestrijd: Winchester '73 (1950), Bend of the River (1952), The naked Spur (1953), The Far Country (1954) en The Man from Laramie. Hun laatste samenwerking is misschien wel de sterkste, een ambitieuze film die werd gepresenteerd als de westernversie van Shakespeare's King Lear. James Stewart is een eenzame wreker die de dood van zijn broer wil wreken.

Bijzonderheden
Klik hier voor verdere informatie over de hele filmcursus. The Man from Laramie is Engels gesproken en niet ondertiteld.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.