Radiograph of a Family

Iran, 2020 / 88 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Firouzeh Khosrovani
Met: Soheila Golestani, Christophe Rezai en Farahnaz Sharifi

“Moeder trouwde een foto van vader,” is de openingszin van deze intieme documentaire. Het blijkt geen dichterlijke vrijheid van regisseuse Firouzeh Khosrovani. Haar moeder Tayi trouwde in Teheran letterlijk met een portret van Hossein, omdat hij als student radiologie in Zwitserland niet zomaar kon terugreizen naar zijn thuisland. Het blijkt tekenend voor de kloof die altijd is blijven bestaan in dit huwelijk tussen de seculiere, progressieve Hossein en de traditionele, devote moslim Tayi. Zo is deze familiegeschiedenis tegelijk een röntgenfoto waarop de conflicten in de Iraanse maatschappij in de opmaat naar en de nasleep van de Iraanse Revolutie van 1979 zichtbaar zijn.

In voice-over horen we, naast Khosrovani’s commentaar, voorgelezen brieven en herinnerde gesprekken tussen haar ouders. In beeld zien we intussen foto’s en videomateriaal uit het familiearchief. Die intieme flarden worden afgewisseld met gestileerde shots van het ouderlijk huis van de regisseuse, waar zich in de wisselende inrichting telkens subtiel de nieuwe fases aftekenen – zowel in het huwelijksleven van haar ouders als in de Iraanse samenleving.

Radiograph of a Family is een prachtige documentaire waarin de regisseuse het huwelijk van haar ouders spiegelt aan maatschappelijke ontwikkelingen in Iran. Won op het afgelopen IDFA de prijs voor beste lange documentaire.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - Volkskrant - ''Radiograph of a Family, op IDFA bekroond met de prijs voor beste lange documentaire, is een zeer persoonlijk werk.''
★★★★☆ - NRC - ''Hartverscheurende beelden van uiteengevallen levens.''