Surge

Groot-Brittannië, 2020 / 105 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaar
Regie: Aneil Karia
Met: Ben Whishaw, Ben Whishaw en nog eens Ben Whishaw

*Hoe minder je vooraf weet, hoe beter de filmervaring. Surge is een cult-klassieker in wording.*

De stille en ingetogen Joseph leidt een bescheiden leven in Londen, pendelend tussen zijn appartement en de luchthaven waar hij deel uitmaakt van het beveiligingsteam. Zijn verjaardag wordt niet opgemerkt door zijn collega's en slechts lichtjes gevierd door zijn prikkelbare ouders. Er lijkt iets in Joseph net onder de oppervlakte te sudderen. Er zijn maar een paar vreemde incidenten nodig om zijn impuls te ontketenen om op een roekeloze, hectische en ongelooflijke reis door de straten van de stad te gaan, terwijl hij vaststelt dat grenzen en aardigheden zijn leven niet langer zullen beheersen.

In zijn opmerkelijke debuut stuwt regisseur Aneil Karia ons mee in een gespannen en strak geregisseerde thriller die zich 24 uur lang ontvouwt, waarbij de logica en de orde op zijn kop worden gezet. Acteur Ben Whishaw geeft een van zijn beste acteerpresentatie uit zijn carrière, waarbij hij expressiviteit en wilde kracht kanaliseert terwijl Joseph op weg is naar zelfbevrijding. Op het Sundance Film Festival werd hij niet voor niets voor deze rol bekroond met een Special Jury Award.

Met een vernietigende en ongemakkelijke blik op de vernauwingen van de samenleving en een scherpzinnig portret van een in de war geraakte man, grijpt Surge de kijker vanaf het begin bij de keel en laat hem niet meer los.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ - Volkskrant - "Hoofdpersoon Joseph past in een fraaie traditie van personages die hun decor met de grond gelijk maken. Soms met gereedschap, meestal met de blote hand, en altijd vol overgave.''
★★★★☆ - Filmkrant - "Hoeveel kan een mens verdragen voordat de stoppen doorslaan? Van Taxi Driver en Dog Day Afternoon tot Falling Down: de filmgeschiedenis kent veel overspannen mannen die in een zelfveroorzaakte crisis belanden.''