Summer of Soul

Verenigde Staten, 2021 / 117 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldAngst
Regie: Ahmir-Khalib Thompson
Met: Stevie Wonder, Nina Simone en Mahalia Jackson

Gedurende zes weken in de zomer van 1969, slechts 160 kilometer ten zuiden van Woodstock, werd het Harlem Cultural Festival gefilmd in Mount Morris Park (nu Marcus Garvey Park). Na die zomer zijn de beelden nooit meer gezien of vertoond – tot nu.

Muzikant Ahmir “Questlove” Thompson maakt zijn debuut als regisseur met een krachtige en meeslepende documentaire: Summer of Soul. De documentaire is een muziekfilm, maar toont ook historische beelden, gemaakt rond een episch evenement dat de zwarte geschiedenis, cultuur en mode vierde.

Deze winnaar van zowel de Juryprijs als de Publieksprijs op het Sundance Filmfestival bevat nooit eerder vertoonde concertoptredens van onder anderen B.B. King, Nina Simone, Sly & The Family Stone, Gladys Knight & The Pips en Stevie Wonder.

Summer of Soul werpt een licht op het belang van geschiedenis voor ons geestelijk welzijn en staat als bewijs van de helende kracht van muziek in tijden van onrust, zowel in het verleden als in het heden.

Bijzonderheden
De voorstelling van zondag 26 september is de laatste gelegenheid deze documentaire bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ - NRC - ''De vlammende optredens van Stevie Wonder, Nina Simone en Mahalia Jackson zijn nu aan de vergetelheid ontrukt met een ijzersterke documentaire."
★★★★★ - Volkskrant - ''De zinderende muziekdocumentaire Summer of Soul toont een vergeten festival dat zo belangrijk was voor de zwarte gemeenschap.''