Dear Comrades!

Russische Republiek, 2020 / 116 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldAngstGrof taalgebruikDrugs- en/of alcoholmisbruik
Regie: Andrei Konchalovsky
Met: Yuliya Vysotskaya, Vladislav Komarov en Andrey Gusev

Lyuda is een lokale partijbestuurder in Novotsjerkassk, een stad in het zuiden van de Sovjet-Unie. Ze is een trouw communist die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht voor de ideologie van Stalin. Wanneer een arbeidersstaking in de plaatselijke fabriek dreigt, pleit Lyuda voor een hard optreden om het verzet de kop in te drukken.

Maar de demonstratie is onvermijdelijk en ook haar opstandige dochter kiest de kant van de arbeiders. De bijeenkomst wordt door de autoriteiten hard neergeslagen. Lyuda is getuige van het bloedbad en de paniek en komt tot het gruwelijke besef dat haar dochter mogelijk is omgekomen. Haar wereldbeeld kantelt. Ondanks de blokkade van de stad, de massale arrestaties en de pogingen van de autoriteiten om het bloedbad te verdoezelen, gaat ze wanhopig op zoek naar haar dochter.

Het verhaal van de aangrijpende Russische film Dear Comrades! van regisseur Andrei Konchalovsky is gesitueerd in de Sovjet-Unie in 1962, ten tijde van Chroesjtsjov, toen een arbeidersstaking bloedig werd neergeslagen. Een geschiedenis die jarenlang in de doofpot werd gestopt. De in prachtig zwart-wit beelden geschoten film werd op het Filmfestival van Venetië afgelopen jaar bekroond met de speciale juryprijs en is verkozen als de Oscar-inzending voor Rusland.

Bijzonderheden
De voorstelling van maandag 27 september is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ - NRC - ''Het trouwe partijlid Ljoeda komt er langzaam achter hoe de Sovjet-autoriteiten een staking hebben neergeslagen in haar stad. Dear Comrades! is een in alle opzichten indrukwekkende reconstructie van deze doofpot.''
★★★★☆ - Trouw - ''Dear Comrades! heeft een donkerkomische, maar ook een woedende kant. Ongetwijfeld heeft niemand ooit verantwoording hoeven afleggen over dit bloedbad en inmiddels zijn de moorden verjaard. In ieder geval hebben we nu Konchalovski’s film.''