The Ascent

Russische Republiek, 1977 / 111 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGeweldGrof taalgebruik
Regie: Larisa Shepitko
Met: Boris Plotnikov, Vladimir Gostyukhin, Sergey Yakovlev

Twee boerensoldaten, afgesneden van de troepen, sjokken door de besneeuwde bossen van Wit-Rusland en zoeken toevlucht bij de dorpelingen. Hun aangrijpende tocht is een reis vol verraad en heldendom.

Hoewel haar naam bij weinigen een belletje doet rinkelen, was Larisa Shepitko (1938-1979) een van de moedigste, meest gerenommeerde regisseuses uit het Sovjet-tijdperk. In haar tragisch korte carrière liet de in Oekraïne geboren regisseuse slechts een handvol films achter - waaronder de psychologische, feministische karakterstudie Wings en het verpletterende, spiritueel transcendente meesterwerk over de Tweede Wereldoorlog, The Ascent.

Die films gelden nu als het beste wat de Sovjet-Unie te bieden heeft. Dat dit humanistisch geïnspireerd oeuvre weinig bekendheid geniet, is onterecht; Shepitko's films verdienen het opnieuw ontdekt te worden, niet alleen om de verbluffende beelden, maar ook om de meesterlijke schildering van het innerlijke leven van de personages. De regisseuse was de partner van regisseur Elem Klimov (Kom en Zie).

Bijzonderheden
Overweldigende laatste film van regisseuse Larisa Shepitko, een van de grootste filmtalenten van de Sovjet-Unie. Met haar transcendente meesterwerk won ze de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn in 1977. The Ascent werd in 2018 gerestaureerd door Mosfilm. The Ascent - wereldwijd geprezen als de beste Sovjet-film van de jaren zeventig - speelt zich af tijdens de donkerste dagen van de Tweede Wereldoorlog.

Wegens ziekte komt de inleiding van Huub L'ortije te vervallen.

De Russische klassieker The Ascent wordt zondag 19 september ingeleid door Huub L'ortije. Hij is meer dan 30 jaar vrijwilliger bij Filmhuis De Spiegel, waarvan 21 jaar als penningmeester. ‘Ik ben een liefhebber van de films van onder andere Andrei Tarkovski. Hij is voor mij één van de grote regisseurs van zogenaamde auteursfilms. Ik houd het meest van auteursfilms. Een auteursfilm is een speelfilm, waarvan de regisseur het scenario zelf geschreven heeft of anderszins zijn persoonlijke stempel op een film heeft gedrukt. In een auteursfilm is naast het verhaal een persoonlijke stijl en visie van de regisseur zeker zo belangrijk.Bij de hierboven te bekijken teaser willen we opmerken dat de teaser niet Nederlands ondertiteld is. We vertonen de film wel met Nederlandse ondertiteling.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ - Filmkrant - "Het maken van de film was een helletocht op zich, maar regisseuse Larisa Shepitko leverde met de film een schitterend poëtisch meesterwerk voor de eeuwigheid af. Een diep spirituele parabel over de keuze tussen een schone dood of een zielloos voortbestaan.''