Le Sorelle Macaluso

Italië, 2020 / 94 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngstGrof taalgebruik
Regie: Emma Dante
Met: Alissa Maria Orlando, Susanna Piraino en Anita Pomario

De vijf zussen Maria, Pinuccia, Lia, Katia en Antonella – in leeftijd variërend van kleuter tot een jaar of twintig – wonen bovenin een vervallen appartement aan de rand van Palermo dat uitkijkt over zee. Ze leven van de duiven die ze op zolder houden en verhuren voor ceremonies. Ze hebben het niet breed, maar ze redden zich en zijn gelukkig. Als ze op een warme zomerdag samen naar de populaire badplaats Mondello gaan, voltrekt zich daar een tragedie die het leven van de zussen en hun onderlinge relaties voorgoed zal veranderen.

Le Sorelle Macaluso is een film van de regisseuse Emma Dante. Net als haar debuutfilm Una via a Palermo - draaide een paar jaar geleden in het Filmhuis De Spiegel - speelt het zich af in haar thuisstad Palermo en baseerde zij de film op een toneelstuk dat zij zelf schreef. Twaalf actrices van verschillende leeftijden spelen de vijf zussen in hun jeugd, als volwassen vrouwen en hoogbejaarde dames. De indringende en nostalgische score van de film bestaat uit klassieke stukken van Erik Satie, de Siciliaanse musicus en regisseur Franco Battiato en de Italiaanse rock-hit van Gianna Nannini, Meravigliosa creatura.

Le Sorelle Macaluso ging vorig jaar in première tijdens het Filmfestival van Venetië en won er de Pasinetti Award voor beste film. De vijf actrices die de jeugdige zusjes spelen werd de prijs voor beste actrice toegekend. De film is een ode aan de onverbrekelijke band tussen zussen.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - Volkskrant - ''De oudere actrices nemen de geest van de personages overtuigend over van de jonge cast. Le Sorelle Macaluso boogt op voortreffelijk spel.''
★★★★☆ - De Filmkrant - ''Regisseuse Emma Dante schept met Le Sorelle Macaluso een nostalgisch, warm en complex beeld van zusterschap.''