La Haine

Frankrijk, 1995 / 98 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGeweldGrof taalgebruik
Regie: Matthieu Kassovitz
Met: Vincent Cassel, Hunert Konde, Said Taghmaoui

Vinz, Saïd en Hubert zijn woedend als blijkt dat hun Algerijnse vriend Abdel, een Arabische jongen afkomstig uit de Parijse voorsteden, tijdens een politieverhoor zo hard is aangepakt dat hij in het ziekenhuis belandt. Saïd en Hubert proberen Vinz ervan te weerhouden om wraak te nemen op de politie. Hevige nachtelijke rellen zijn het gevolg.

Bij de wereldpremière van La Haine tijdens het filmfestival in Cannes in 1995 sloeg de film in als een bom. Voor het eerst zag het Franse publiek de rauwe realiteit van het leven in de achtergestelde Parijse voorsteden. Regisseur Matthieu Kassovitz maakte de film nadat er voor de zoveelste keer door politiegeweld een jongen om het leven kwam. La Haine is één van de meest invloedrijke films uit de recente Franse filmgeschiedenis gebleken. De film leidde tot vragen in de Franse Assemblée en won de prijs voor beste regie in Cannes.

Bijzonderheden
Onverminderd actuele klassieker van regisseur Mathieu Kassovitz toont een dag uit het leven van drie vrienden uit de Parijse banlieues. Gerestaureerde versie.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - VPRO - ''Regisseur Matthieu Kassovitz geeft in inventieve, meeslepende zwart-witopnamen een prangend beeld van zijn tijd. Bekroond in Cannes voor de beste regie.''