The Painter and the Thief

Noorwegen, 2020 / 103 minuten
Let op met kinderen tot 9 jaarAngstGrof taalgebruik
Regie: Benjamin Ree
Met: Karl Bertil-Nordland en Barbora Kysilkova

De diefstal van twee kapitale schilderijen is het begin van een onwaarschijnlijke vriendschap. Aan de hand van bewakingscamerabeelden spoort de gedupeerde kunstenaar Barbora Kysilkova de drugsverslaafde dief Karl-Bertil Nordland van haar werk op en confronteert hem in de rechtbank. Als compensatie vraagt ze hem te poseren voor een portret. De schildersessies gaan gepaard met gesprekken waarin de dief vertelt over zijn weinig fortuinlijke leven en de kunstenaar zich over hem ontfermt met ontbijtjes, omhelzingen en een luisterend oor.

Dat kan niet voorkomen dat zijn zelfdestructieve gedrag hem eerst in het ziekenhuis en later in de gevangenis doet belanden. Maar als hij weer vrijkomt, draaien de rollen om. Door heen en weer te schakelen in de tijd en tussen perspectieven schetst regisseur Benjamin Ree een emotioneel psychologisch dubbelportret. Het onwaarschijnlijke duo blijkt in de grond geestverwant. The Painter and the Thief is een indrukwekkende documentaire.

Hoe vaak kun je een mens vergeven?

Bijzonderheden
De realiteit overtreft soms de beste fictie: het onwaarschijnlijke verhaal van een kunstenares die op zoek gaat naar de dief die haar schilderijen stal. Ze weet hem op te sporen en hun ontmoeting neemt meer dan één onverwachte wending. Regisseur Benjamin Ree won niet voor niets de prijs voor ‘creative storytelling’ op het gerenommeerde Sundance Filmfestival.

De voorstelling van woensdag 11 augustus is de laatste gelegenheid deze documentaire bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ - Film Vandaag - ''The Painter and the Thief is een parel van de Noorse documentaire. Wat begon als een fascinerend script is uitgegroeid tot een innemende exploratie van twee mensen die zichzelf proberen te vinden. Een absolute aanrader!''
★★★★☆ - De Volkskrant - ''The Painter and the Thief laat de kracht van vriendschap zien, maar vooral die van portretkunst: in verf en in film.''