Heartstone

IJsland, 2016 / 126 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Guðmundur Arnar Guðmundsson
Met: Baldur Einarsson, Blær Hinriksson en Diljá Valsdóttir

Thor en Kristjan zijn twee onafscheidelijke vrienden in een afgelegen IJslands vissersdorp. Hoe mooi het ruige landschap daar ook is, toch slaat de verveling tijdens de lange zomermaanden vaak toe. Ze vissen een beetje, hangen rond op de autosloop en kijken naar beeldkaartjes, zoals pubers dat met elkaar doen. Thuis hebben ze het geen van beiden leuk, zodat ze veel met elkaar optrekken.

Ook al is Kristjan een kop groter dan Thor en begint al echt op een man te lijken, toch is het Thor die het meest aan meisjes denkt en gek is op Beta. Om geen spelbreker te zijn maakt Kristjan werk van Beta's vriendin Hanna. Maar tijdens een spelletje Truth or Dare wordt het duidelijk dat Kristjan andere gevoelens heeft. Een schokkende gebeurtenis zet hun trouwe vriendschap zwaar onder druk.

Als je nu denkt dat dit speelfilmdebuut van de IJslander Gudmundur Arnar Gudmundsson - waarin kinderen zo goed acteren dat je bijna zou vergeten wat voor acteer- en regieprestatie dat is - een kinderfilm of coming-of-age film is: vergis je niet. Het is een ongehaast, nooit uitleggerig of eenduidig filmisch kleinood voor volwassenen die weten hoe het is om een kind geweest te zijn, of die het zich willen herinneren.

Regisseur Gudmundur Arnar Gudmundsson (1982) groeide op in een omgeving die vergelijkbaar is met die in de film. Hij volgde een filmopleiding in Denemarken. Met een aantal korte films, die wereldwijd op festivals werden getoond, won hij zo'n vijftig onderscheidingen. Heartstone is zijn eerste lange speelfilm. Het verhaal werd geïnspireerd door een dramatische gebeurtenis rond een jeugdvriend van hem.

Bijzonderheden
Blijkbaar hebben we dit debuut een paar jaar geleden over het hoofd gezien. Echter wat in het vat zit, verzuurt niet. Volgens Filmhuis De Spiegel is Heartstone een klassieker in wording die je op het grote doek moet ervaren.

De voorstelling van woensdag 11 augustus is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ - NRC - ''Een doorleefde, charmante debuutfilm, dankzij de desolate grandeur van IJsland en naturel spel van zijn jonge cast. Op zulke coming of age films raak je nooit uitgekeken.''
★★★★☆ - Filmkrant - ''Gaandeweg weet de film wonderschoon de essentie te vangen van hoe mooi, hoe noodzakelijk het is een echte vriend te hebben, iemand met wie je je verbonden weet.''