Son-Mother

Iran, 2019 / 102 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngst
Regie: Mahnaz Mohammadi
Met: Mahan Nasiri, Raha Khodayari en Reza Behbudi

De jonge moeder Leila heeft een twaalfjarig zoontje en een tweejarig dochtertje en werkt in een fabriek. Zij kan nauwelijks rondkomen van haar baantje in de fabriek. Als er ontslagen dreigen – Iran werd hard getroffen door de economische sancties – lijkt buschauffeur Kazem, vader van een dochter van 12, uitkomst te brengen.

Kazem doet Leila een huwelijksaanzoek, op één voorwaarde: de jongen moet worden uitgeplaatst. Volgens een Iraanse traditie mag een jongen die geen bloedverwant is, niet met een meisje onder een dak samenwonen. Leila slaat Kazems aanbod af. Maar als haar dochtertje erg ziek wordt staat Leila voor de moeilijkste keuze van haar leven.

Onvoorstelbaar moedig is de 45-jarige regisseuse Mahnaz Mohammadi. Dertien jaar geleden werd ze voor het eerst gearresteerd toen ze met een groepje vrouwen protesteerde tegen de arrestatie van vrouwenrechtenactivisten. Sindsdien maakt de Iraanse overheid haar leven tot een hel. In 2014 werd ze om haar kritische documentaires veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens ‘het in gevaar brengen van de nationale veiligheid’ en ‘propaganda tegen het regime’.

In een interview vertelde ze: “ Ik raakte gedesoriënteerd door de folteringen. Ik heb mezelf daar verloren, in een cel van anderhalf bij twee meter. Het was angstaanjagend. Drie keer hebben ze me meegevoerd om me op te hangen”. Dat Mahnaz Mohammadi toch weer een speelfilm kon maken, is te danken aan de verdeeldheid binnen het Iraanse regime. Ze wordt gesteund door een hervormingsgezinde fractie. Maar hoelang nog is de grote vraag.

Deze hartverscheurende Iraanse film toont op indrukwekkende manier hoe mensen vermorzeld worden in een harteloos systeem.

Bijzonderheden
De voorstelling van woensdag 28 juli is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ Filmtotaal - "Acteurs Raha Khodayari en Mahan Nasiri maken allebei grote indruk met hun ingetogen spel.''
★★★★☆ VPRO - ''Aangrijpend speelfilmdebuut.''