Quo Vadis, Aida?

Bosnië-Herzegovina/Nederland, 2020 / 101 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngstGrof taalgebruikDiscriminatie
Regie: Jasmila Zbanic
Met: Jasna Duricic, Boris Isakovic en Raymond Thiry

Aida werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aida er zeker van dat de VN hen zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden.

“Don’t shoot the piano player” waren de bekende woorden van Dutchbat-commandant Thom Karremans voordat hij in 1995 het glas hief met de Servische generaal Ratko Mladic. Kort daarna begon het leger van Mladic aan een genocide onder de moslimenclave in Srebrenica die meer dan zevenduizend slachtoffers eiste.

Dit aangrijpende en hoognodige drama van regisseuse Jasmila Zbanic ontleedt op nauwkeurige wijze hoe dit conflict van kwaad tot erger ging. In haar eerdere films onderzocht Zbanic de blijvende invloed van de genocide op het hedendaagse Bosnië en Herzegovina. Nu brengt ze de gebeurtenissen voor het eerst nadrukkelijk in beeld.

Quo Vadis, Aida? werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film en geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië en Toronto. De film won meerdere prestigieuze prijzen waaronder de publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam en de Grand Jury Award op Movies that Matter. 'Meeslepend, aangrijpend en hartverscheurend,' aldus Variety.

Bijzonderheden
De voorstelling van zondag 01 augustus is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ Algemeen Dagblad - ''Quo Vadis, Aïda? maakt de onmacht en ontreddering in Srebrenica voelbaar.''