De Oost

Indonesië/Nederland, 2020 / 141 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGeweldAngstGrof taalgebruik
Regie: Jim Taihuttu
Met: Martijn Lakemeier, Marwan Kenzari en Huub Smit

Indonesië, 1946. Johan is een jonge Nederlandse soldaat die samen met ruim honderdduizend anderen wordt uitgezonden om orde op zaken te stellen in de toenmalige kolonie Nederlands-Indië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Gaandeweg raakt hij in de ban van de charismatische legerkapitein Raymond Westerling, bijgenaamd De Turk. Wanneer de oorlog escaleert en De Turk het verzet van de bevolking steeds genadelozer neerslaat, wordt de lijn tussen goed en kwaad voor Johan steeds vager.

Toen Japan op 15 augustus capituleerde, werd door Indonesische nationalisten de onafhankelijke Republiek Indonesië uitgeroepen. Koloniale machthebbers accepteerden dat niet, want Nederlands-Indië was immers Nederlands 'bezit'. Nadat eerst Britse troepen de strijd met de nationalisten aanbonden, namen Nederlandse troepen in 1946 het stokje over. De Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog die volgde, kostte naar schatting aan 100.000 mensen het leven. Het is een oorlog waarover uitgerekend in Nederland weinig bekend is.

Regisseur Jim Taihuttu is al sinds 2012 bezig met het ontwikkelen van een filmproject over deze zwarte bladzijde van de Nederlandse geschiedenis. Taihuttu kreeg het idee voor de film tijdens een zoektocht naar de geschiedenis van zijn voorouders op de Molukken: "Ik stuitte op een hele oorlog waar ik op school nooit iets over had gehoord en waar in Nederland ook geen films over bestonden. Naarmate ik er meer over begon te lezen en meer ooggetuigen sprak, werd de wens om als filmmaker iets met dit onderwerp te doen steeds sterker." Taihuttu, die in 2013 een Gouden Kalf won voor zijn film Wolf, laat zien hoe het er in de Oost ongeveer aan toeging.

Bijzonderheden
Vrijwel niemand weet het, maar de sleutelscène van De Oost is bij ons in het Royal Theater opgenomen. Dat is aan het plafond in de hal goed terug te zien. Ze hebben onder andere rijkelijk gestrooid met nepbloed. Hoe? Wie? Wat? Waarom? Kom het vooral met eigen ogen zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ De Volkskrant - "De Oost verbeeldt op nietsontziende wijze een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis.''
★★★★☆ Algemeen Dagblad - "De filmische klasse druipt er in elk geval vanaf, de sfeer is broeierig en het acteerwerk subliem.''