Wendy

Verenigde Staten, 2020 / 111 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldAngst
Regie: Benh Zeitlin
Met: Devin France, Yashua Mack en Gage Naquin

Wendy en haar broers turen uit verveling weer eens uit het raam en kijken naar de voorbijrazende treinen. Maar dit keer zien ze ook Peter zitten, die ze plotseling meeneemt op reis naar een nieuwe en onbekende wereld: Neverland. Een plek waar geen volwassenen wonen en tijd niet bestaat.

Elke dag brengt een nieuw avontuur. Hun verbeeldingen bepalen wat er gebeurt in de natuur. Als Wendy zich inbeeldt dat de vulkaan uitbarst, gebeurt het ook. Maar als hun eeuwige jeugd plots in gevaar dreigt te komen door onheil van buitenaf, keert de groep zich tegen elkaar. Het is aan Wendy om alle kinderen van het eiland te verenigen en te redden. Hiervoor gooit ze haar sterkste wapen in de strijd: haar liefde voor haar familie.

Wendy ging afgelopen jaar in première op het Sundance Film Festival. Regisseur Benh Zeitlin werd bekend met Beasts of the Southern Wild, waarmee hij vier Oscarnominaties binnen sleepte en op het filmfestival van Cannes onder andere de Gouden Camera won voor beste Debuutfilm. Wendy is zijn tweede film vol levenslustigheid en bevelen we warm aan voor volwassenen én jonge liefhebbers vanaf 12 jaar.

Bijzonderheden
Het is niet vreemd dat Wendy te zien is op filmfestivals over de hele wereld, de filmhuizen in Nederland en arthouse streamingplatformen, want dit is geen conventionele familiefilm. Het is te makkelijk om van een film met een cast van kinderen tussen de acht en tien jaar oud aan te nemen dat hij ook vooral bedoeld is voor de kleintjes. Immers, inhoudelijk komen er vrij volwassen thema's voorbij, zoals het verlies van jeugd. Ook de personages zijn niet wat je bij Disney verwacht zou hebben. Dit zijn ravotters, die praten alsof ze in een familiefilm uit de jaren tachtig zitten, inclusief wat gescheld. Wat dat betreft lijkt het meer een film voor volwassenen, maar je kunt ook zeggen dat de film een eerlijk beeld geeft van kinderen van die leeftijd. Kijkwijzer houdt het veilige midden met een advies voor kinderen van twaalf jaar en ouder.

De voorstelling van zondag 04 juli is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ Volkskrant - "Daarom is het des te fijner dat regisseur Benh Zeitlin de cirkel rond maakt met een ontroerende, betrekkelijk kalme epiloog, waarin het sprookje en het menselijke ontroerend samenvloeien.''
★★★★☆ Algemeen Dagblad - "Als je Wendy ergens mee wilt vergelijken, kun je hem zien als een mengeling van The Florida Project en Where the Wild Things Are. Hoezeer de meeste elementen van het verhaal ook bekend zullen voorkomen, dit verhaal voelt toch echt fris en origineel aan.''