Allen Tegen Allen

Nederland, 2019 / 103 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGrof taalgebruikDiscriminatie
Regie: Luuk Bouwman
Met: Jaap Spijkers, Peter Drost en Mauro Canali

Wat is een fascist? Was het fascisme een eenmalig historisch verschijnsel of is het iets van alle tijden, een bepaalde mentaliteit, het rotzakje in de mens? Allen tegen Allen onderzoekt deze vragen die historici nog altijd bezighouden aan de hand van het vooroorlogse fascisme in Nederland. Het Nederlandse fascisme is een onbekende geschiedenis van voortdurende ruzies, intrige, scheuringen en fusies; talloze kleine führers met grote ego’s en weinig zelfinzicht probeerden zichzelf ten koste van iedereen en elkaar tot Rijksleider van Nederland op te werpen.

De documentaire volgt een spoor van ‘dader-erfgoed’ en vliegt daarvoor met de camera over Nederland. We zien curieuze plekken zoals een kerk in Limburg vol marmer van Mussolini en een camping met Poolse seizoenarbeiders in Lunteren, waar voorheen partijbijeenkomsten van de NSB plaatsvonden. En we treffen mensen die zich op verschillende manieren met deze geschiedenis bezighouden, van historici die fascistische curiosa verzamelen tot filosofen die hun hoofd breken over dit onderwerp.

Allen tegen Allen is een archeologie van het vroege fascisme in Nederland. Jarenlange research leverde veel nooit eerder vertoond archiefmateriaal. Deels geschiedenis, deels essay, schetst de documentaire een mechanisme waarin nationalistische gevoelens kunnen radicaliseren.

Bijzonderheden
De voorstelling van woensdag 30 juni is de laatste gelegenheid deze film bij ons te zien.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ Volkskrant - "Het uiterst zorgvuldig gemaakte Allen tegen Allen laat zien dat we fascisme niet moeten onderschatten.''
★★★★☆ NRC - "Een onmisbare documentaire over Nederlands fascisme.''