Sound of Metal

Verenigde Staten, 2019 / 130 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngstGrof taalgebruik
Regie: Darius Marder
Met: Riz Ahmed, Olivia Cooke en Paul Raci

Het bekendste verhaal van een dove musicus is natuurlijk dat van Ludwig van Beethoven. De Duitse componist kreeg al op vrij vroege leeftijd gehoorproblemen door een fysiologische afwijking en ernstig oorsuizen. Hij heeft dus nog enigszins kunnen wennen aan zijn gehoorverlies omdat het proces geleidelijk verliep. Hij hoorde op den duur in zijn hoofd hoe de noten van zijn composities klonken. Ludwig van Beethoven haalde allerlei trucs uit om nog zo lang mogelijk te kunnen horen. Hij was halverwege de veertig toen hij compleet doof was.

Voor Ruben, de drummer van de band die hij met zijn geliefde Lou vormt, is het een ander verhaal. Geluid is alles in het leven van Ruben. Dat begint met de gemoedelijke jazz waarmee hij opstaat, en bouwt op naar de harde drumsets die hij er iedere avond uit ramt in de optredens van de band die hij heeft met zijn vriendin Lou. Maar als hij plotseling doof wordt, zet dat de precaire balans van hun nomadische (rock)leven op scherp. Wie is Ruben nog, als datgene waarop hij zijn identiteit heeft gebouwd wegvalt? En zal hij nog steeds clean kunnen blijven nu zijn uitlaatklep in de muziek vervliegt?

Debuterend regisseur Darius Marder, die eerder meeschreef aan Derek Cianfrance's The Place beyond the Pines, dompelt ons volledig onder in Rubens worsteling. Het ijzersterke geluidsontwerp van Sound of Metal hamert er maar weer eens in dat cinema evengoed om geluid draait als om beeld. In de weergave van Rubens tweestrijd, tussen het wondermiddel - een cochleair implantaat - en acceptatie van zijn lot, doorklinkt telkens weer emotie.

De film steunt op de schouders van acteur Riz Ahmed, die zonder het virus in 2020 ongetwijfeld een enorm doorbraakjaar zou hebben beleefd. Hij speelt Ruben met dezelfde op ontploffen staande ingetogenheid die ook de rest van de film bepaalt.

Bijzonderheden
Sound of Metal is Engels gesproken en heeft Engelse ondertitels, ook met bijschriften voor doven en slechthorenden. Een unieke voorstelling die je niet alleen gezien maar ook gehoord wilt hebben.

Sound of Metal was de grootse verrassing van de afgelopen Oscars. De film won een Oscar voor beste geluid en voor beste montage en verzilverde op deze manier twee van zijn zes nominaties.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ Filmkrant - ''In deze lockdowntijden worden met enige regelmaat films online uitgebracht die je eigenlijk liever op een groot scherm zou willen zien. Maar Sound of Metal, nu te zien via Amazon Prime, is een film die je het liefst op een groot scherm zou willen hóren.''
★★★★☆ Filmtotaal - "Sound of Metal is buitengewoon intrigerend; juist omdat hij meer doet dan alleen het aanspreken van het voorstellingsvermogen van de kijker. Je wordt ondergedompeld in Rubens belevingswereld.''
★★★★☆ NRC - "In Sound of Metal weet debuterend regisseur Darius Marder dankzij indrukwekkend geluidsontwerp de desoriëntatie invoelbaar te maken die ontstaat bij ernstig gehoorverlies. Je krijgt regelmatig de oren van het hoofdpersonage en gaat zo mee in zijn proces.''